Info / Hronika 2

Ukinuto rešenje o produžetku pritvora Radonjiću i Romiću

Apelacioni sud je ukinuo rešenje Specijalnog suda kojim je 17. oktobra za 60 dana produžen pritvor dvojici bivših pripadnika DB Milanu Radonjiću i Ratku Romiću.

Izvor: Tanjug
Tanjug

Kako je Tanjugu rečeno u tom beogradskom sudu, Radonjiću i Romiću nije ukinut pritvor.

To znači da je Apelacioni sud naložio Specijalnom sudu da ponovo odluči o njihovom pritvoru i da to jasno obrazloži.

Radonjiću i Romiću se sudi zbog optužbi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je taj sud usvojio žalbu branioca Radonjića i Romića kao osnovanu i ukinuo prvostepeno rešenje suda o produženju pritvora, ali ne i pritvor.

"Osnovano se žalbom branioca ukazuje da prvostepeni sud nije dao jasne razloge zbog čega su način izvršenja krivičnog dela za koje postoji opravdana sumnja da su okrivljeni izvrsili i težina posledice tog dela, a s obzirom na značajan protek vremena od njegovog zvrešenja, takvog intenziteta i kvaliteta da i posle dve godine i devet meseci - koliko se okrivljeni nalaze u pritvoru, mogu da ugroze nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka", naveo je Apelacioni sud u odluci.

Radonjiću i Romiću pritvor je 17. oktobra produžen zbog uznemirenja javnosti za još 60 dana.

Oni su u pritvoru od hapšenja 13. januara 2014. godine.

Pored Radonjića i Romića za ubistvo Ćuruvije se sudi nekadašnjeg načelniku DB-a Radomiru Markoviću koji služi zatvorsku kaznu, i Milanu Kuraku koji je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Svi okrivljeni su negirali ubistvo Ćuruvije, sem Kuraka koji je u bekstvu.

Komentari 2
Čitajte
Pošalji komentar