Šef ruskih obaveštajaca stigao u Beograd, tema i sankcije?

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev doputovao je u sredu u posetu Srbiji, javlja Sputnjik.

Izvor: Tanjug
Podeli

Patrušev će prvo položiti venac na spomenik oslobodiocima Beograda, a potom će imati odvojene susrete sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Za posle podne je zakazan sastanak sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Patrušev boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, a glavne teme njegovih razgovora sa srpskim zvanicnicima mogle bi biti medunarodni terorizam, migrantska kriza i ekstremizam na Kosovu i Metohiji, piše ruski portal.

Jedan od njegovih saradnika Andrej Manojlo, koji je i član naučnog saveta Saveta bezbednosti Ruske Federacije, je za Sputnjik rekao i da bi i sankcije koje je Zapad uveo Rusiji mogle da postanu tema pregovora u Beogradu.

Principijelan stav Srbije po tom pitanju mogao bi da utiče i na druge zemlje, kako bi konačno došlo do ukidanja sankcija, koje resor, na čijem je Patrušev, takođe doživljava kao jednu od pretnji za rusku nacionalnu bezbednost.

„Pošto je trenutno medunarodni terorizam najvecći izazov za medunarodnu bezbednost, ne iskljucujem da će se na sastancima u Beogradu razmatrati tema terorista, koji se kriju među migrantima, jer je Srbija tranzitna zemlja za izbeglice sa Bliskog istoka. Jasno je da teroristi imaju plan, i da u skladu sa njim šalju u Evropu svoje pripadnike pod maskom izbeglica. Osim toga, Kosovo i dalje ostaje uporište za ekstremiste, koji šire uticaj u svim pravcima, što, naravno, zabrinjava i ruski Savet bezbednosti", navodi Manojlo.

Ovo, inace, nije prva poseta Nikolaja Patruševa Srbiji, ali se o njemu u Srbiji malo zna, piše Sputnjik i dodaje da bi se za njega moglo reći da je glavni ruski bezbednjak, šef svih ruskih tajnih službi.

Reč je o čoveku koji je 1999. nasledio Vladimira Putina na čelu ruske obaveštajne službe i na toj funkciji ostao je tokom dva Putinova predsednička mandata.

Na mestu šefa Federalne službe bezbednosti bio je skoro devet godina, što je duže nego bilo koji drugi rukovodilac FSB, pa čak i KGB-a - još od vremena Jurija Andropova, koji je na čelu sovjetske obaveštajne službe bio 15 godina, od 1967. do 1982.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu