Zvanično: Duško Marković kandidat DPS za mandatara

Zamenik predsednika DPS-a, Duško Marković, kandidat je za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, potvrđeno je na današnjoj sednici Glavnog odbora DPS-a.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.10.2016.

14:01

Zvanično: Duško Marković kandidat DPS za mandatara
screenshot

Markovića je za mandatara sinoć predložilo Predsedništvo SDP.

Pored izbora mandatara, GO DPS-a bira tim za pregovore sa manjinskim strankama i SD o formiranju 41. crnogorske vlade, javili su crnogorski mediji.

Očekuje se da pregovori teku ubrzano i sav posao bude okončan do 10. ili 11. novembra, pošto bi prethodno bio konstituisan i novi saziv parlamenta.

Rešad Sijarić iz Bošnjačke stranke kazao je da je suština dogovora sa jučerašnje sednice Predsedništva te stranke da će manjinske stranke imati neke zajedničke stavove, ili određenu vrstu opšte zajedničke platforme, ali da će svaka stranka imati posebne zahteve prema koalicionom partneru kada su pozicije posredi.

"Napraviće se zajednička platforma gde će HGI, Forca i BS imati neke zajedničke stavove u vezi sa formiranjem koalicije, tu su pre svega pitanja u kojima smo saglasni, poput NATO integracija, srazmerne zastupljenosti i slično. Ali će svoje zahteve prema budućim partnerima ipak iznositi samostalno - svako za sebe. To znači da će BS sama pregovarati o pozicijama u izvršnoj vlasti sa budućim koalicionim partnerom, HGI takođe, a isto važi i za Forcu", rekao je Sijarić za Radio Antenu M.

Pojašnjava da nema informaciju da su pregovori sa bilo kim isključeni kada je reč o BS, ali ipak dodaje da Bošnjačka stranka prednost daje prirodnoj koaliciji.

Predsedništvo Socijaldemokrata sinoć je, kako je za portal Antena M saopštio potpredsednik Socijaldemokrata Damir Šehović, formiralo pregovarački tim i formalne pregovore očekuju za nekoliko dana.

Pregovarački tim Socijaldemokrata čine predsjednik i potpredsednici, odnosno Ivan Brajović, Vujica Lazović, Damir Šehović i Mićo Orlandić.

SD je na parlamentarnim izborima osvojila dva mandata, Bošnjačka stranka dva, dok su koalicija albanskih stranaka i Hrvatska građanska inicijativa osvojile po jedan mandat u crnogorskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: