Irinej: Rano govoriti o patrijarhu Pavlu kao svecu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da pitanje kanonizacije patrijarha Pavla još nije pokrenuto u SPC.

Izvor: Beta

Utorak, 25.10.2016.

19:09

Irinej: Rano govoriti o patrijarhu Pavlu kao svecu
Foto: Tanjug, arhiva

On je dodao da je još rano govoriti o proglašenju patrijarha Pavla za sveca.

''Nikada nije bilo govora. Uostalom, rano je to sve. Ima nekoliko principa koji služe kao osnov za proglašenje za svetog'', rekao je patrijarh novinarima nakon predstavljanja knjige Službenog glasnika "Patrijarh Pavle, svetitelj naših dana" Žan-Klod Larsea.

"Ono što je prisutno, to je sveti život Pavla, za ostalo ćemo videti", kazao je Irinej.

Govoreći o Larseovom delu posvećenom uticaju patrijarha Pavla (1914-2009), izvan granica Srbije, Irinej je istakao da je reč o knjizi "koja nije pisana za jedno vreme, niti za jednu generaciju".

"Ona je pisana za istoriju i podseća da patrijarha Pavla smatraju svecem i van Srbije. Na našu radost, knjiga pokazuje da je ime patrijarha Pavla prešlo granice Srbije i da ga podjednako cene i u Carigradu i u Parizu", kazao je Irinej.

Prema njegovim rečima, Pavle je bio patrijarh "u teško, najmračnije vreme za Srbiju".

"Ponašao se kao pravi episkop, imao je razumevanje i ljubavi za Albance. Postupao je mudro a svoje ime je posvetio našoj crkvi. Bio je škrt prema sebi ali veoma izdašan kada su patnje i stradanja ljudi u pitanju", kazao je Irinej.

Vršiteljka dužnosti direktora Službenog glasnika Jelena Trivan izjavila je da knjiga Žan-Kloda Larsea daje "drugačiju vizuru kada je u pitanju patrijarh Pavle", ali i pokazuje "da ga smatraju svecem i van granica Srbije".

"Knjiga pruža širi kontekst kako patrijarha Pavla vidi ceo svet", rekla je Trivanova.

Francuz Žan-Klod Larse jedan je od najznačajnijih savremenih teologa i njegove knjige prevedene su na 17 svetskih jezika.

On je u predgovoru dela čiji je izdavač Službeni glasnik naveo da je "veličina patrijarha Pavla bila u smernosti".

"Ostalo je zadivljujuće, čak i očaravujuće to što je ovaj omaleni rastom i nejaki čovek, koji je protiv svoje volje došao na čelo SPC, ostao čitavog života veoma skroman i jednostavan i što je ujedno vodio uredan i strog isposnički život kao i na početku svog zamonašenja", naveo je autor u predgovoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: