Poljska: Stigao zakon, kreće rušenje spomenika Sovjetima

U Poljskoj postoji oko 500 objekata, većina spomenici zahvalnosti Crvenoj armiji, čije rušenje će početi po stupanju na snagu novog zakona, piše Sputnjik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Senat Poljske, gornji dom Parlamenta, usvojio je nacrt amandmana na zakon o zabrani propagiranja komunizma i drugih totalitarnih sistema kroz nazive zgrada i objekata od javnog značaja.

Reforma predviđa primenu zakona u vezi sa objektima kao što su „spomenici, obelisci, reljefi, spomen ploče, natpisi i znakovi“.

To konkretno znači vrlo brzo rušenje brojnih spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji, koju u Poljskoj smatraju „simbolom komunističkog režima“.

Za te amandmane glasalo je 56 senatora, dok je protiv bilo njih 26.

Autori zakona, senatori vladajuće partije „Pravo i pravda“, veruju da mnogi spomenici i drugi predmeti te vrste u zemlji, „promovišu totalitarni sistem, imaju negativan uticaj na društvo i omogućuju da pristalice totalitarizma šire svoje stavove“.

Prema njihovom mišljenju, takvi spomenici su „posvećeni događajima i licima koji su imali negativan uticaj na istoriju Poljske“.

Amandmani koje je usvojio Senat će sada morati da razmotri dornji dom Parlamenta — Sejm.

Pored spomenika i obeliska, zakon se odnosi i na imena škola, obdaništa, bolnica, kulturnih institucija, skulptura, statua, kamenih i spomen ploča. Pod dejstvo zakona ne potpadaju groblja i kosturnice, posebno ne vojna.

„To su mesta sećanja na žrtve rata, kako na vojnike, tako i na civile. Sećanje na te žrtve je naša moralna obaveza, koja ovim zakonom neće biti narušena“, piše u nacrtu zakona.

strana 1 od 579 idi na stranu