SU: Protest zbog "progona ekoloških aktivista"

Nezadovoljni građani protestovali su zbog "progona ekoloških aktivista" ispred Osnovnog suda u Subotici, u organizciji CEKOR-a.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2016.

20:43

SU: Protest zbog

Centar za ekologiju i održivi razvoj pozvao je na protest zbog, kako su naveli, mnogobrojnih primera kršenja prava građana, ekoloških aktivista i uzbunjivača koji ukazuju na kršenje propisa, ljudskih prava, a zalažu se za javno zdravlje, bezbednost i čistu životnu sredinu.

Protest je zakazan na dan novog suđenja aktivisti Đuri Vavrošu, predsedniku Ekološkog društva HRAST iz Krivaje, koje organizacija navodi kao primer progona zaštitnika životne sredine.

Kako je saopšteno, protest je organizovan i jer se u Srbiji ne shvata da zainteresovana javnost i te kako ima interesa da bude stranka u postupcima koje se tiču zaštite životne sredine.

Vavroš je optužen za narušavanje poslovnog ugleda firme "Krivaja doo" iznošenjem "neistina i neistinitih podataka o poslovanju" preko Fejsbuka i televizije.

Naime, Vavroš je sa građanima mesne zajednice zasadio oko 2.000 sadnica kako bi podigao vetrozaštitni pojas, a zatim je preko društvenih mera osudio kada je deo tih sadnica uklonjen.
Kompanija navodi da je zemljište pod njenom upravom i da Vavroš svojim navodima koje je izneo na Fejsbuku, ali i na RTV, narušio njihov ugled i kreditnu sposobnost. Tužilac traži jednogodišnju kaznu zatvora.

Advokat ovog aktiviste Sreten Đorđević rekao je posle ročišta da je "potvrđena bojazan da se nad Vavrošem vrši progon".

"Izveli smo dodatne dokaze koji potvrđuju našu bojazan da se protiv njega vrši progon zbog njegovog ekološkog aktivizma. Dokazali smo da suprotno navodima optužbe on nije podnosio prijave koje mu se stavljaju na teret, već je to radilo treće lice", rekao je Đorđević.

Takođe, on je rekao da "odbrani nije odgovoreno na važna pitanja".

"Đuri Vavrošu se stavlja na teret da je on narušavao poslovni ugled i kreditnu sposobnost firme. Mi danas nismo dobili odgovore na pitanja da li firma Krivaja doo uopšte ima kreditnu sposobnost i da li ima poslovni ugled. Jasno je da odbrana ima ogromne šanse da uspe u ovom sporu", rekao je on.
Suđenje se nastavlja u novembru, a odbrana je najavila svedočenja kojima će "dokazati da Vavroš nikada nije želeo da naruši nečiji poslovni ugled, već da je on autentični borac za zaštitu životne sredine".

"Takvih ima malo, a trebalo bi da ih bude što više. Izgleda da zagađivačima u Srbiji, koji čine ogromnu formaciju, smeta da bude više zaštitara i da ih treba onemgogućiti u radu na sve načine, čak i prijavama", rekao je Đorđević.

Slučaj Dragana Pečurice

CEKOR je na protestu ukazao na još nekoliko slučajeva, među kojima je i tužba protiv Dragana Pečurice zbog narušavanja ugleda, ali fizičko nasilje nad aktivistima na javnoj raspravi u Prijepolju posle čega su "posle tri godine po sudovima prekršajne prijave zastarele, a krivične odbačene".

Dragan Pečurica je pre nekoliko meseci osuđen da plati kaznu od 30.000 dinara zbog ukazivanja na zagađenje lokalnog preduzeća, a sledi mu i dalje gonjenje pred sudom jer je ugrozio ugled jednog od nekoliko zagađivača u Bačkoj Topoli.

Već godinu i po dana, nastavnik tehničkog Dragan Pečurica jednom mesečno s megafonom stoji ispred zgrade opštine u Bačkoj Topoli. Od nadležnih, on i građani koji ga podržavaju, traže samo jedno: da se zaustavi zagađenje zbog kog, kaže, ne može normalno da se živi, preneo je portal N1.

"Gde god hodam, smrdi. Smrdi kao u septičkoj jami. Smrdi najgorim mogućim smradovima, kada smrdi. To znaju svi stanovnici Bačke Topole, možete da zaređate i pitate bilo koga, svi će vam ovo potvrdno reći. Ako se ja i moji sugrađani bunimo protiv smrada, to nije nikakav razlog da me tuže. A oni su me i tužili i osudili, rekao je Pečurica za N1.

"Želimo da ukažemo da je po konvenciji iz Arhusa koju je ratifikovala Srbija zabranjeno kažnjavanje, gonjenje ili uznemiravanje na bilo koji način zbog svojih aktivnosti osoba koje ukazuju na ekološke probleme", navodi Cekor i dodaje da građani nemaju materijalnih mogućnosti i pravničkih znanja da ulaze u skupe i neizvesne sudske tužbe protiv zagađivača i/ili države, zbog čega ih štiti konvencija iz Arhusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: