Marija u borbi protiv sistema: Dolazimo Dženi i ja /VIDEO

Jedna Novosađanka planira da angažuje transrodnu osobu Daniela da bude lični pratilac, odnosno pedagoški asistent njenoj sedmogodišnjoj autističnoj ćerci.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

20:30

Marija u borbi protiv sistema: Dolazimo Dženi i ja /VIDEO

Predlog je poslala resornom ministarstvu, čiji odgovor još čeka, a takvim potezom je želela da skrene pažnju na ovu, kako kaže, potpuno neuređenu oblast.

Želeli ste inkluziju. Nema problema. Dolazimo Dženi i ja, pa da vidimo šta će se desiti. Sa takvim stavom Marija je krenula u borbu sa sistemom, koji joj nije obezbedio pedagoškog asistenta za njeno autistično dete.

“Ja nikako nisam mogla da skrenem pažnju na pedagoške asistente, osim na tako jedan brutalan način”, rekla je majka Marija Protić.

“Tako da mi je jako žao što se u ovom društvu samo putem ekstrema izgleda danas nešto može rešiti. Ovo jeste ekstrem i zbog toga mi je žao”, kaže Daniel Dženi Pinter.

Ministarstvo prosvete trebalo je još u aprilu da raspiše obuku za pedagoške asistente, ali to nije učinilo. Stoga, posao pedagoškog asistenta, što je resor obrazovanja, obavljaju lični pratioci, iz resora socijalne zaštite. Marija je tražila da sama angažuje i plati asistenta.

“Ali ministarstvo mi kaže da ja ne mogu da ga plaćam, jer nema obučenih, nisu prošli obuke, a samo ministarstvo te obuke ne drži. Postoje zapravo pedagoški asistenti u našem sistemu, ima ih, ja mislim oko 180, ali oni su namenjeni isključivo deci romske nacionalnosti”, dodala je Marija Protić.

Kaže da je, kao prosvetni radnik, i sama kompetentna da obuči asistenta koga je izabrala. Međutim, sporno je i to što je izabrala transrodnu osobu, koju, inače, poznaje još iz srednje škole.

“Nebitno da li smo transrodna ili blagorodna. Ja, pored toga što sam transrodna, izuzetno sam i blagorodna osoba i stručna na mnogim poljima”, kaže Dženi Pinter.

Daniel, odnosno Dženi, diplomirani je pravnik, trenutno nezaposlen. Za pedagoškog asistenta, kaže, ima kvalifikacije, ali i motivacije.

“To nije posao dadilje, nego upravo to što samo ime kaže, pedagoški asistent, asistent u nastavi, da bi se lakše prebrodio taj neki potencijalni problem, koji deca sa autizmom mogu da imaju u nastavi, tu je pedagoški asistent da asistira ne samo detetu, nego i nastavniku”, dodaje Dženi.

Ukoliko joj bude dozvoljeno da radi ovaj posao, a od nje bude zahtevano da u školu ne dolazi odevena kao žensko, Dženi kaže da će i to prihvatiti. Naglašava da su ona i Marija zajedno u ovoj borbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: