"Grupa iz Srbije planirala lišavanje slobode Đukanovića"

Iz Specijalnog državnog tuzilaštva Crne Gore je saopšteno da za 20 uhapšenih državljana Srbije postoji osnov sumnje da su izvršili dva krivična dela.

Izvor: B92, RTCG
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Njima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim delom terorizam.

"Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase izbornu pobedu određenih političkih partija", saopšteno je iz VDT, prenosi RTCG.

"Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore", navodi se dalje u saopštenju.

Kako se dalje navodi, s ciljem realizacije navedenog plana organizator grupe, B.D., u subotu je u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru sa namerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u nameri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

"Osumnjičeni su, prema dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gde su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe. Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodele unapred pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana", navodi se u saopštenju VDT-a.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilastva, službenici Specijalnog policijskog odeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provere unapred pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju, kaže se u saopštenju.

U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi, kažu iz Tužilaštva.

Uhapšeni su: B.D. (1970), K.H.(1977.), V.B.(1995.), N.Đ.(1995.), S.V.(1991.), G.K.(1999.), B.K.(1976.), L.Đ.(1998.), B.M.(1955.), M.D.(1957.), D.M.(1976.), S.Đ.(1964), A.Č.(1983), A.A.(1974), N.Đ.(1982.), S.Ć.(1979.), D.S.(1974.), M.A.(1990.), I.M.(1980.) i P.A.(1977.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 161 idi na stranu