Bivši ambasador SAD u BG: Bolje za Srbiju da pobedi Hilari

Predsednik East west instituta Kameron Maneter za B92 kaže bi za Srbiju i Balkan bilo bolje da na predsedničkim izborima u Americi pobedi Hilari Klinton.

Izvor: B92

Subota, 15.10.2016.

16:17

Bivši ambasador SAD u BG: Bolje za Srbiju da pobedi Hilari

Ovaj nekadašnji američki ambasador u Srbiji je novinaru Filipu Čukanoviću rekao da bi Srbi i Albanci trebalo da sarađuju kao Nemci i Francuzi.

*Čini se da je region mnogo nestabilniji u odnosu na period kada ste vi boravili ovde. Sta se promenilo?

Sve zavisi, ima i pomaka. Na primer, skorašnji razgovor Vučića i Rame je nešto u šta nisam verovao dok sam bio ambasador u Beogradu od 2007.do 2009. Ne znači da se problemi lako rešavaju ali važno je da se bar radi na tome.

*Dakle, da li se stvari kreću u dobrom ili lošem prvacu?

Ne bih da zvučim kao dioplomata ali ne mogu reći je li bolje ili lošije, jednostavno je drugačije. Imate bolji dijalog sa susedima nego ranije. Sa njima imate i dobre ekonomske odnose, što je dobro. Ono što nije dobro - status Kosova nije se promenio. Situacija u Bosni i Makedoniji nije dobra, a to su vaše komšije. Srbija jeste stabilna zemlja ali ima različitih pogleda na tu stabilnost.

*Kakav je vas pogled?

Mislim da srpski i albanski narodi treba da budu kao što su na primer nemački i francuski narodi. Dakle ne morate biti omiljeni jedni drugima ali treba da razgovarate, zajedno rešavate probleme i približavate se EU.

*Poruka američkog potpredsednika Bajdena ovde u Beogradu bila je jasna - sastanci srpskog i američkog vrha moraju biti češći. Možemo li računati i na podršku Vašingtona?

Verujem da možete. Ja nisam predstavnik vlasti. U Americi su sada veoma teški izbori i Tramp i Klinton su okrenuti ka unutrašnjoj priči, ali mislim da kada to bude gotovo, mislim da ćete videti zainteresovanost da dođe do napretka u Evropi. Vi ste deo velikog spektra evropskih problema, migranti, Bregzit, Grčka, izbeglice. Tako da se ovde ne radi samo o Balkanu, vi ste deo nečeg većeg. Mislim da će vas tako SAD posmatrati i gledajući Ramu i Vučića, videće vas kao deo rešenja.

*U Srbiji postoje jaki pokreti koji navijaju za Donalda Trapma, za to vreme srpski premijer govori na fondaciji porodice Klinton u Njujorku - Kako američke izbori oblikuju budućnost Srbije?

Šanse su da će Klintonova pobediti. Prema medijima, Tramp gotovo da nema šanse. Poenta je , ko god da pobedi uloga Amerike u svetu, u globalnom poretku i po još nekim pitanjima neće se promeniti. Mislim da je za vas na Blakanu Klintonova bolje rešenje, ona vas odlično poznaje.

*Ali znate šta ljudi ovde misle o Hilari Klinton ?

Istorija jeste važna i ne sme se zaboraviti. Ali ono što sam čuo od gospodina Dačića, Vučića i ostalih jeste da prošlost treba ostaviti za nama i optimistično gledati ka budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: