Međusobne optužbe u SDA zbog Srebrenice

Dok čekaju konačne rezultate izbora u Srebrenici, članovi SDA Bakira Izetbegovića počeli međusobno da se optužuju ko je odgovoran za gubitak te opštine u RS.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.10.2016.

14:07

Default images

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović se, kako navodi portal Kliks, obrušio na visokopozicionirane članove SDA Dževada Mahmutovića i Edina Ramića tim povodom.

Ahmetović je, naime, u današnjem sarajevskom Oslobođenju "ovaj dvojac" optužio za gubitak načelničke pozicije u Srebrenici.

Autorski tekst je napisan pre izbora, a Ahmetović je za Kliks potvrdio da stoji iza svega što je objavljeno, iako napominje da je tekst napisan i redakciji Oslobođenja poslat još 1. oktobra, dan uoči lokalnih izbora.

"Bosanskohercegovačka javnost je verovatno u šoku, no poraz je postao još pre dva meseca. Dovoljno je bilo samo pogledati brojeve iz biračkih spiskova, pa izuzetno lošu organizaciju i nerad na terenu, da svi shvate koliko je situacija alarmantna. Uprkos tome što je stanje svaki dan postajalo sve više zabrinjavajuće, članovi rukovodstva SDA redovno su dobijali umirujuće informacije da je sve pod kontrolom, te zbog toga nisu poduzimali ništa da spreče neminovnu katastrofu", piše u autorskom tekstu Ahmetović.

Kao glavne krivce za neuspeh Ahmetović označava Dževada Mahmutovića, predsednika Regionalnog odbora Srednje Podrinje i savetnika člana Predsedništva Bakira Izetbegovića i federalnog ministra za izbegle i raseljene Edina Ramića.

"Nijedan od njih nije razgovarao sa Srebreničanima. Nijedan od njih ne poznaje situaciju na terenu", piše Ahmetović optužujući Ramića i Mahmutovića da preziru Srebrenicu i Srebreničane.

Ahmetović navodi da je stekao utisak da Mahmutović i Ramić namerno rade na tome da Srebrenicu ne samo izgube, već i da je ponize i napominje da ovo nije prvi put da SDA gubi u Podrinju zbog njihovih ličnih sujeta.

"Ja sam u više navrata razgovarao sa predsednikom Izetbegovićem i rukovodstvom stranke i upozoravao sam ih na propuste. Poštujem hijerarhiju unutar SDA. Ali, očigledno je došlo vreme da neki članovi Predsedništva SDA polože račune za svoje greške, kobne po čitavu državu. Ne smemo zaboraviti da gubitak Srebrenice nije gubitak samo jedne opštinske pozicije i(li) jedne opštine. Ovo je gubitak čitavog eniteta, poraz u borbi za sećanje i pravdu za žrtve genocida, korak prema potpunoj marginalizaciji Bošnjaka u RS-u", smatra Ahmetović.

Dževad Mahmutović za Kliks kaže da ne želi da komentariše ove navode koji su ispod svakog nivoa, te napominje da Srebrenica još nije izgubljena.

S druge strane, ministar Edin Ramić najavljuje da će "na ove gluposti" odgovoriti pisanim putem.

Aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković ranije je najavio da će, ako izgubi izbore, javno prozvati sve one koje smatra odgovornim za gubitak ovog grada.

Prema još preliminarim rezultatima lokalnih izbora u BiH, srpski kandidat Mladen Grujičić u znatnoj je prednosti nad Durakovićem, koji, međutim, smatra da još ništa nije gotovo jer predstoji prebrojavanje glasova dijaspore i onih koji glasaju u odusustvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: