BG: Protest migranata, sukob, pa pokret ka granici /VIDEO

Grupa migranata održala je protest kod Autobuske stanice u Beogradu zato što ne mogu da pređu granicu s Mađarskom.

Izvor: Beta

Utorak, 04.10.2016.

10:15

BG: Protest migranata, sukob, pa pokret ka granici /VIDEO
Foto: Tanjug

Protest u centru Beograda okončan je međusobnim koškanjem i odlaskom jedne grupe ka mađarskoj granici.

Kako javlja reporter Tanjuga s mesta zbivanja, migranti su šetnjom po kolovozu blokirali saobraćaj nezadovoljni zato što ne mogu da pređu granicu s Mađarskom.

Do sukoba je došlo pošto je jedna grupa odbila da se pridruži protestu i odbije pomoć u hrani koju je dobila od Info-parka.

Grupa od oko 300 migranata zatim je pešice krenula preko Novog Beograda ka severu Srbije, a trenutno se nalazi u Zemunu, gde ih prati policija.

Protest je počeo oko osam satiu parku kod Glavne autobuske stanice, a posle devet sati jedan deo migranata odlučio je da pešice krene ka mađarskoj granici kako bi protestovali zbog protivljenja Mađarske tome da migrante slobodno pušta na svoju teritoriju.

Kako su agenciji Beta rekli u Info-pultu na autobuskoj stanici, nakon nekog vremena grupa migranata je krenula ka granici, ali su se kod Nemanjine ulice okrenuli i vratili u park, gde su napali drugu grupu koja je ispred Info-pulta čekala hranu.

"Oni su se vratili i napali grupu koja je mirno stajala u parku jer nije htela da krene sa njima. Povređenih nema, ali je bilo veoma napeto. Policija je morala da interveniše i da ih razdvaja", rekli su u Info-pultu i dodali da su aktivisti nekih nevladinih organizacija "potpirili" migrante da krenu ka Mađarskoj.

Zbog tih dešavanja, Info-pult je privremeno zatvoren, a biće ponovo otvoren u 13 sati, kada će migrantima biti podeljen ručak.

Sada u je parku i okolnim ulicama prisutna policija, a zbog protesta saobraćaj u Karađorđevoj ulici privremeno je bio zaustavljen.

U parku kod Beogradske autobuske stanice ponovo je situacija mirna, kao i prethodnih dana.

Vršilac dužnosti direktora policije Srbije Vladimir Rebić izjavio je da će Srbija biti dobar domaćin migrantima, ali neće dozvoliti remećenje javnog reda i mira, blokiranje saobraćajnica i onemogućavanje gradjana da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

"Kao što zakoni Republike Srbije važe za naše građane, tako važe i za migrante i oni ih moraju poštovati", kazao je Rebić, a navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). On je dodao i da policajci prate kolonu migranata koja se danas uputila ka granici, kako bi se sprečili eventualni incidenti i kako bi se osigurala njihova bezbednost. "Pitanje rešavanja migrantske krize nažalost ostaje otvoreno. Srbija će nastaviti humano da se ponaša prema našim gostima, ali ne možemo se sami izboriti sa tim problemom bez jedinstvenog stava Evrope", rekao je Rebić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: