Karan: Odazvaću se na saslušanje ako dobijem poziv

Sarajevo -- Predsednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS Siniša Karan izjavio je da bi se odazvao pozivu na saslušanje Tužilaštva BiH ukoliko bi ga dobio.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Reč je o istrazi Tužilaštva o nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na sprovođenje referenduma

On je za sarajevski portal klix.ba izjavio da će se odazvati pozivu Tužilaštva BiH na saslušanje ukoliko ga dobije.

"Naravno da hoću, mi smo legalisti. Ja ću se, kada ga dobijem, odazvati jedino ako me ne spreči viša sila", kazao je Karan.

On je istakao da se njegove aktivnosti uvek ograničavaju na mandat i da je obavljao formalne poslove u vezi s sprovođenjem referenduma u Republici Srpskoj.

"Komisija za sprovođenje referenduma juče je dobila zahtev Tužilaštva BiH za dostavu informacija i mi ćemo na njega odgovoriti. Sa procesnog aspekta i ja sam bio deo tog predmeta i nije profesionalno da to uopšte komentarišem", kazao je Karan.

Karan je u sredu uveče izjavio da je sa formalno-pravnog aspekta potpuno bespredmetno da Tužilaštvo BiH uputi poziv za saslušanje predsedniku RS Miloradu Dodiku zbog održavanja referenduma o Danu RS.

"Poziv za saslušanje trebalo je da bude prosleđen ili Narodnoj skupštini RS, koja je donela odluku o sprovođenju referenduma ili Republičkoj komisiji, a nikako predsedniku RS", istakao je Karan za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je rekao da predsednika RS nema u procesnom smislu, jer je on više kao predsednik Republike dao političku podršku jednom takvom procesu.

"I ne samo on, već apsolutno svi u Republici Srpskoj. Po tom osnovu svi bi mogli dobiti taj poziv ako je uopšte upućen", kaže Karan.

Region

strana 1 od 161 idi na stranu