Dodik: RS nije pretnja, odluka Ustavnog suda isforsirana

Predsednik Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska nikoga ne ugrožava, niti je pretnja miru i teritorijalnom integritetu BiH.

Izvor: Beta

Petak, 30.09.2016.

20:12

Dodik: RS nije pretnja, odluka Ustavnog suda isforsirana
Foto: Tanjug, arhiva

On je dodao da je na referendumu samo iskorišćeno demokratsko pravo za izjašnjavanje o državnom prazniku RS.

Dodik je povodom apela, koji je uputio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frank Valterom Štajnmajerom da ne treba dizati tenzije u vezi sa Republikom Srpskom, jer referendum ne predstavlja pretnju teritorijalnom integritetu BiH, niti Dejtonskom sporazumu, istakao da je reč o poznatim stavu i opređeljenju Ruske Federacije u vezi sa referendumom.

"Mi nikoga ne ugrožavamo u BiH, niti smo pretnja miru i teritorijalnom integritetu BiH. Samo smo iskoristili svoje demokratsko pravo da se izjasnimo o svom državnom prazniku", rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji pozivajući se na Srnu.

Lavrov je u razgovoru sa Štajnmajerom apelovao da se ne podstiču napetosti u vezi sa situacijom u Republici Srpskoj, već se treba fokusirati da se podstakne na konstruktivan dijalog o svim aktuelnim pitanjima procesa stabilizacije u zemlji. Dodik je izjavio da je i poslednja odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS "isforsirana" i da nema nikakve veze sa Ustavom BiH.

"Jasno je kao dan da je reč o političkoj odluci na štetu RS. Ona je isforsirana, već odavno doneta i dirigovana iz kuhinje Stranke demokratske akcije (SDA) i njenih kadrova u Ustavnom sudu. RS će i dalje slaviti 9. januar, jer je to istorijska činjenica, a one se ne mogu menjati", rekao je Dodik za banjalučke Nezavisne novine.

Predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović nije želeo da komentariše najnoviju odluku Ustavnog suda BiH, ističući da ona još nije stigla u Narodnu skupštinu RS.

Ustavni sud BiH je na današnjoj sednici zaključio da Skupština RS nije sprovela raniju odluku ovog Suda o Danu republike, ističući da odredba Zakona o praznicima RS, koja se odnosi na proslavu dana RS 9. januara, prestaje da važi dan pošto bude obavljena u Službenom glasniku BiH.

Ova odluka će, kako je navedeno u saopštenju iz Ustavnog suda BiH, biti objavljena i u službenim glasnicima RS i Federacije BiH, kao i distrikta Brčko.

U saopštenju se navodi da će odluka Ustavnog suda biti dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: