Ustavni sud: Dan RS, 9. januar, zakonski prestaje da važi

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zaključio da Narodna skupština Republike Srpske nije sprovela raniju odluku ovog Suda o Danu republike.

Izvor: Beta

Petak, 30.09.2016.

20:02

Ustavni sud: Dan RS, 9. januar, zakonski prestaje da važi
Foto: Thinkstock

Ustavni sud BiH ističe da odredba Zakona o praznicima RS, koja se odnosi na proslavu dana RS 9. januara, prestaje da važi dan nakon što bude objavljena u Službenom glasniku BiH.

Ova odluka će, kako je navedeno u saopštenju iz Ustavnog suda BiH, biti objavljena i u službenim glasnicima RS i Federacije BiH, kao i distrikta Brčko.

U saopštenju se navodi da će odluka Ustavnog suda biti dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda se navodi da je Narodna skupština RS imala rok da do 25. juna uskladi Zakon o praznicima sa sudskom odlukom, odnosno da izmeni odredbu tog zakona koja se odnosi na proslavu Dana RS 9. januara.

Ustavni sud je 26. novembra prošle godine doneo odluku da je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminatorsko po građane RS koji nisu Srbi, jer se na taj dan slavi i krsna slava RS- Sveti arhiđakon Stefan.Narodna skupština RS je 17. juna podnela zahtev Ustavnom sudu za preispitivanje novembarske odluke, ali je taj zahtev odbačen 17. septembra, jer, kako je navedeno, Narodna skupština u svom zahtevu nije prezentovala nikakve nove činjenice koje bi mogle uticati da Ustavni sud promeni svoju raniju odluku.

Iako je Ustavni sud tada doneo i odluku o zabrani održavanja referenduma, u RS je 25. septembra referendum sproveden, a na njemu je podržano da se 9. januar nastavi slaviti kao Dan RS.

Iz Vlade RS najavili su da će uskoro u skupštisnku proceduru uputiti izmene Zakona o praznicima, koje će podrazumevati da građani koji ne žele ne moraju proslavljati Dan republike 9. januara.

Posle referenduma, predsedniku RS Miloradu Dodiku stigao je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičeniog, jer je prekršio odluku Ustavnog suda o zabrani referenduma, što je, prema kRivičnom zakonu BiH krivično delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: