Ministarstvo rada: Netačni navodi Jankovića

Ministarstvo rada je saopštilo da je netačan navod Zaštitnika građana Saše Jankovića da je ministar Aleksandar Vulin odbio sastanak sa njim.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.09.2016.

22:15

Ministarstvo rada: Netačni navodi Jankovića
Foto: Tanjug, arhiva

Ministarstvo navodi da je u aktu koji je Zaštitniku uputilo Ministarstvo njemu ukazano na organ državne uprave koji je nadležan za pitanja PDV-a i tako mu pružena pomoć u cilju kvalitetnog obavljanja njegove odgovorne dužnosti.

"U svakom slučaju, ako gospodin Janković želi razgovor sa ministrom Vulinom, rado ćemo mu izaći u susret. Pošto radni dan našeg Ministarstva počinje u 7.30 časova, gospodin Janković ima zakazan termin u 7.30 časova svakog (ne samo radnog) dana. U očekivanju susreta", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Pošto gospodin Janković smatra da naša komunikacija treba da se vodi putem medija, Ministarstvo obaveštava javnost da se PDV, njegov iznos kao i delokrug na koji se odnosi, uređuje Zakonom o porezu na dodatu vrednost, i to: predmet oporezivanja (čl. 3 - 7), poreski obveznik i poreski dužnik (čl. 8-10), poreska osnovica i poreska stopa (čl. 17-23), dok su poreska oslobađanja data u članovima 24-26", ističe se dalje u saopštenju.

Kako dodaju iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da bi se promenilo poresko opterećenje koje proističe iz Zakona o PDV-u, potrebno je da se promeni Zakon o porezu na dodatu vrednost, pre svega članovi 24-26, bez obzira na to da li je u pitanju PDV na dečiju opremu, čija refundacija je regulisana članom 56b, ili bilo koja druga poreska obaveza.

"Sam postupak oslobađanja od PDV-a bio bi predmet izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost koja je pod ingerencijom Ministarstva finansija, imajući u vidu da, između ostalog, u skladu sa članom 2. predmetnog zakona „prihod od PDV-a pripada budžetu Republike“, precizira se u saopštenju.

Da bi Zakon o PDV-u bio promenjen, potrebno je da njegovu promenu predloži Ministarstvo finansija, a Ministarstvo za rad, kako se dodaje, u to ne može da se meša.

Zaštitnik građana saopštio je ranije da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin odbio zahtev Zaštitnika građana za sastanak povodom najavljenog ukidanja povraćaja PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe i mogućnosti povećanja iznosa roditeljskog dodatka, zbog, kako se naodi, navodne nenadležnosti.

U saopštenju se navodi da Zakon o ministarstvima u članu 16 propisuje da Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja obavlja poslove državne uprave koji se, između ostalog, odnose i na „populacionu politiku, planiranje porodice, porodicu i decu".

Istovremeno, Zakon o Zaštitniku građana propisuje da su „predsednik Republike, predsednik i članovi vlade, predsednik Skupštine, predsednik Ustavnog suda i funkcioneri u organima uprave dužni da prime Zaštitnika građana na njegov zahtev najkasnije u roku od 15 dana".

Navodi se takođe da Zaštitnik građana o ovoj "nedopustivoj pojavi obaveštava javnost" sa žaljenjem zbog kršenja zakona i nespremnosti Ministarstva da se bavi svojim zakonom propisanim poslom u temi od posebnog značaja za porodice sa decom ili koje planiraju da imaju decu.

Iz priložene prepiske se vidi da je Zaštitnik građana 7. septembra uputio ministru Aleksandru Vulinu zahtev za sastanak navedenim povodom, a da je i Ministarstva rada 29. septembra odgovoreno da pitanje PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe nije u nadležnosti tog resora, već Ministarstva finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: