"Dodika čeka sudbina Sadama, Gadafija, Miloševića"

Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je referendum o Danu Republike u RS inat predsednika Srpske Milorada Dodika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

On Dodiku predviđa, kako je rekao, sudbinu Sadama Huseina, Moamera Gadafija, Slobodana Miloševića.

Izetbegović filozofski konstatuje da je sutra novi dan, odnosno 26. septembar, i misli da reakcija međunarodne zajednice neće izostati.

"Mislim da će se postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milosević prkose i kako to izgleda", rekao je Izetbegović za regionalnu N1TV.

On smatra da se na ovaj način ne može odnositi prema SAD, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR, PIK-u, a da to, kako je rekao, nema svoje posledice.

Braniće se, kaže, i ustavnopravno uređenje BiH, a međunarodna zajednica će braniti autoritet.

Izetbegović, koji je pokrenuo celu priču o zabrani 9. januara kao Dana RS, kaže da su Dodik i oni koji su ga pratili u ovome izašli iz jedne, kako je rekao, zakonske zone u jednu protivzakonitu i protivustavnu poziciju.

Na pitanje šta nakon referendum, Izetbegović kaže:

"Došli smo u jedan novi inat koji prelazi sve granice. Viđali smo to u zadnjih par decenija od srpskih i srbijanskih vođa i videli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa".

Na pitanje da li očekuje sankcije za organizatore referenduma, predsedavajući Predsedništva BiH smatra da reakcija ne može da izostane.

"To je tako eklatantan primer kršenja Dejtonskog sporazuma, suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja Krivičnog zakona BiH. Samo je pitanje kada će ona uslijediti i kakva će biti", rekao je Izetbegović.

On smatra da Milorad Dodik vodi sebe i one za sobom u izolaciju.

Izetbegović je prokomentarisao i današnju izjavu predsednika RS, koji je kazao "da oni koji žele hapsiti mogu uhapsiti celi referendum".

"Ne može se hapsiti celi referendum, ali mogu oni koji su narod nagovorili da idu u tom smeru", rekao je Izetbegović.

Region

strana 1 od 146 idi na stranu