Politiko: Referendum najsmeliji izazov dejtonskom poretku

Referendum u RS mogao bi da bude najsmeliji izazov do sada ustavnom poretku, koji je stvoren Dejtonskim sporazumom kako bi se prekinuo rat u BiH 1995. godine.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.09.2016.

19:37

Politiko: Referendum najsmeliji izazov dejtonskom poretku
Foto: Tanjug

"Čak je i Srbija, koja trenutno vodi pregovore za članstvo u EU, napravila otklon u naporu da maksimalno umanji rizik od konfrontacije", navodi "Politiko".

Vreme održavanja referenduma je povezano i sa lokalnim izborima, koji su zakazani za 2. oktobar, ocenjuje taj portal.

Portal podseća da se Ustavni sud BiH 17. septembra doneo odluku kojom se zabranjuje sprovođenje referenuduma, kao i da je referendum naišao na "oštru osudu" međunarodne zajednice i bošnjačke većine.

"Postoji i strah da bi nacionalistička retorka tokom referendumske kampanje mogla da ponovo izazove sukobe", navodi taj portal.

Međutim, piše Politiko, dok neki upozoravaju da referendum predstavlja "izvor za produbljivanje tenzija" i korak bliže teritorijalnoj podeli duž etničckih linija, pa čak i oružanim sukobima, ulice Banjaluke izgledaju kao i svake nedelje, a građani deluju više zainteresovani za kupovinu i družanje u kafićima nego za politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: