Referendum: Do 17h izlaznost 51%, redovi u NS i Beču VIDEO

U Republici Srpskoj je održan referendum na kojem su se građani izjašnjavali da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

08:00

Referendum: Do 17h izlaznost 51%, redovi u NS i Beču VIDEO
Foto: Tanjug

Pravo glasa u RS ima 1.219.399 građana i oni će se izjašnjavati na oko 1.900 glasačkih mesta. Glasačka mesta su zatvorena u 19h, a bila su otvorena u 7h.

Prvi preliminarni rezultati se mogu očekivati tokom noći.

Zakon o referendumu definiše da je on važeći ukoliko se na njega odazove više od 50 posto građana upisanih u birački spisak. Izlaznost na referendumu o Danu RS do 17 h bila je 51,17 odsto, odnosno pravo glasa iskoristilo je 624.190 glasaca.

Do sada je obračunato 94,08 glasackih mesta.

Predsednik Republicke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan rekao je da je najveća izlaznost zabeležena u Donjem Žabaru (73,23 posto), Šekovićima (72,08 posto), Berkovićima (70,13 posto), Kalinoviku (67,06 posto), Istočnom Mostaru (65,33 posto).

Karan kaže da je "najlošija" izlaznost u Bosanskom Brodu (36,41 posto), Derventi (36 posto), Pelagićevu (32,64 posto), Srebrenici (31,24 posto) i Vukosavlju (18,38 posto).

Izlaznost građana iz Brčko Distrikta koji glasaju u Donjem Žabaru i Bijeljni do 17 sati je 63,77 posto.

U Banjaluci je do 17 sati glasalo 46,36 posto od ukupno registrovanih za izjašnjavanje na referendumu, u Bijeljini 38,70 posto, u Prijedoru 37,64 posto, u Zvorniku 50,17 posto, u Trebinju 53,80 posto, a u Doboju je izlaznost 41,59 posto.

Karan je rekao i da se danas izjasnio veliki broj građana na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Naveo je da dosad "nisu registrirane nepravilnosti tokom referendumskog izjašnjavanja".

Inače, građani Republike Srpske u Austriji masovno su izašli na birališta kako bi glasali na referendumu o Danu Srpske. Biračka mesta otvorena su pri srpskim klubovima u Beču, Gracu, Lincu i Insbruku.

Za današnje izjašnjavanje na refendumu o Danu Republike Srpske, u Novom Sadu vladalo je veliko interesovanje građana Srpske "u dijaspori", javlja 021.rs.

"Koliko je interesovanje najbolje svedoči red ljudi ispred prostorija Saveza krajiških udruženja, dug do 50 metara", rekla je članica Komisije za sprovođenje referenduma u Novom Sadu, Ranka Srdić Milić.
Foto: Tanjug
Stanje bezbednosti na glasačkim mestima je uredno i sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Navedeno je da Štab "prati i preduzima mere i radnje s ciljem održavanja povoljne bezbednosne situacije u Republici Srpskoj".

Međutim, u Kuli kod Gacka grupa meštana blokirala referendumsko mesto, a na lice mesta izašla je policija, javlja RTRS. Predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan rekao je da je to glasačko mesto u Kuli iz tehničkih razloga spojeno sa drugim glasačkim mestom u toj lokalnoj zajednici.

"Procenili smo da to glasačko mesto, koje je malo, možemo pripojiti drugom mestu", rekao je Karan.

U Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo, a Karan kaže da ti građani nisu pravili nikakav problem, već su u to mesto jutros došli pojedinci iz nekih drugih mesta.

"Radi se o jednom manjem glasačkom mestu na kojem pravo glasa imaju 102 glasača. Tamošnji meštani svih proteklih dana u razgovorima s Opšinskom komisijom nisu napravili nikakav problem. Nekoliko osoba koje žive van te teritorije su došli i napravili sigurnosni problem glasačkom odboru, fizički blokirali glasačko mesto, pa je i policija je morala da reaguje. S ciljem daljeg nesmetanog odvijanja glasanja smo sugerisali da se to glasačko mesto pripoji sledećem", rekao je Karan novinarima u Banjaluci. MUP je ranije podigao nivo bezbednosti u RS zbog informacija da bi ekstremistički i vehabijski elementi mogli izazvati incidente na dan referenduma.
Foto: Tanjug
Ministar policije RS Dragan Lukač rekao je da referendum protiče bez ijednog incidenta i da je nije bilo intervencije policije ni na jednom glasačkom mestu.

Prema njegovim rečima, s obzirom da je bošnjačko rukovodstvo pozvalo Bošnjake da ne izađu na referendum, nije ni bilo potrebe da se otvara glasačko mesto u Kuli kod Gacka.

"Zbog male izlaznosti u opštinama gde većinom žive Bošnjaci, više desetina biračkih mesta spojeno je sa drugim biračkim mestima. To je odluka Komisije za provodjenje referenduma u RS", istakao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je više desetina sličnih glasačkih mesta spojeno, jer se nije ni očekivala izlaznost Bošnjaka. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je na referendumu u 10.00 sati u Domu kulture u Laktašima.

On je na biračko mesto došao sa suprugom i sinom, a glasanje je pratio veliki broj medija.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je povodom spekulacija da bi mogao da bude uhapšen zbog referenduma, da je odgovor Tužilaštvu pobeda na referendumu.

"Ako neko hoće nekoga da hapsi, onda neka hapsi čitav referendum", rekao je Dodik novinarima nakon što je glasao u Laktašima.

Inače, izjašnjavanje državljana Republike Srpske u Srbiji na svih pet biračkih mesta odvija se bez problema.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović navodi da će svakom građaninu RS-a koji dođe sa ličnom kartom, pasošem ili vozačkom dozvolom, biti omogućeno glasačko pravo, a da će onim građanima koji imaju dokument Srbije, proverom u biračkom spisku biti omogućeno glasanje. Na pet biračkih mesta državljani RS, koji budu zatečeni u Srbiji u nedelju, moći će da se izjasne u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Pančevu.

Kada je reč o glasanju građana Brčko distrikta, oni će moći da se izjašnjavaju u susednim lokalnim zajednicama Donjem Žabaru i Bijeljini, odnosno u Lončarima i Donjoj Bukovici.

Inače, državljani RS moći će, osim u Srbiji, da se izjašnjavaju i u Austriji, Belgiji, Rusiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, u većem broju gradova u tim državama, o čemu će biti blagovremeno obavešteni.

Referendum ima savetodavni karakter, odnosno daje mišljenje o aktu koji će tek biti donesen, u parlamentu Srpske, u skladu sa većinskim izjašnjavanjem građana na referendumu, a nakon referenduma on je obavezujući.

Referendum će biti održan u atmosferi veoma podignutih tenzija na relaciji Banjaluka - Sarajevo, s obzirom na to da je Ustavi sud BiH, koji rukovodstvo RS ne priznaje, stao na stanovište da je neustavan.

Malo koje političko pitanje je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja rata izazvalo tenzije tolikih razmera kao što je to odluka zvanične Banjaluke da održi predstojeći referendum.
Foto: Tanjug
Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice, Evropske unije, Savet za implementaciju mira u BiH (PIC), ne podržava ga državni vrh Hrvatske, a ni Srbije, dok je Rusija jedina koja ga podržava.

Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj, posebno oni u i oko Srebrenice se protive referendumu i, kao i bošnjačko državno rukovodstvo, ovaj referendum žele da predstave kao prvi korak ka otcepljenju RS od BiH. Oni su pozvani da bojkotuju referendum.

Deveti januar je, inače, veoma važan za Srbe u RS jer je toga dana 1992. godine na Palama tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, nakon zanemarivanja volje Srba od Bošnjaka i Hrvata, proglasila Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Dvanaestog avgusta iste godine naziv je promenjen u Republika Srpska.

Realnost postojanja srpskog entiteta je uvažena i definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Pored političke težine koju ovaj datum nosi, on ima i svoj etno - religijski značaj.
Foto: Tanjug
Naime, 9. januar nije samo Dan RS, već i slava RS, Sveti Stefan. Imajući u vidu značaj slave u ispovedanju religije pravoslavnih Srba, obeležavanje ovog datuma dodatno dobija na težini.

Ustav Republike Srpske predviđa mogućnost raspisivanja referenduma o pojedinim pitanjima iz svoje nadležnosti, nakon odluke Narodne skupštine.

Odluke o praznicima na nivou entiteta svakako spadaju u isključivu nadležnost Republike Srpske, iako je Ustavni sud BiH pod pritiskom stranih sudija doneo odluku kojom praktično zabranjuje proslavljanje ovog datuma pod izgovorom da nije u skladu sa "duhom Dejtona".

Referendum se održava nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da on nije u skladu sa Ustavom BiH, jer je to dan kada se obeležava pravoslavni verski praznik - Sveti Stefan.

Zvaničnici Srpske pozvali su građane da referendum prođe mirno i da ne bude ekscesa.

Poručili su i da ako neko neće da izađe i da se izjasni, to treba razumeti kao njegov stav i poštovati ga.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: