Šef ratnog štaba ABiH: Ako bude referenduma, neće biti RS

General i načelnik ratnog štaba Armije BiH Sefer Halilović zapretio je nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.09.2016.

11:41

Šef ratnog štaba ABiH: Ako bude referenduma, neće biti RS
screenshot

On tvrdi da će to značiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i stupanje na snagu Ustava BiH.

"Nikome ne pretimo, ali nikome nećemo dopustiti da odnese i deo BiH bez belaja", rekao je Halilović, koji je gostujući na TV1 o referendumu o Danu Reublike u RS govorio kao o referendumu o secesiji.

Halilović, naime, tumači da će sprovođenjem referenduma u RS nastupiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike BiH.

On je, kako su prenele banjalučke "Nezavisne novine", zapretio sukobom u kojem će, kako je rekao, RS nestati.

"Nakon referenduma dejtonski Ustav više ne vredi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja", izjavio je Halilović za TV1.

Halilović je istakao da se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Na pitanje da li u BiH, i na jednoj i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa "Da, apsolutno".

"I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera... Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcepi", kazao je Halilović.

"Nezavisne" pišu da je on govorio kao da se radi o referendumu o otcepljenju, a ne o Danu RS. Halilović tvrdi da "onog dana kada se otpakuje Dejton sve će biti drugačije..." Inače, srpski premijer Aleksandar Vučić upozorio je u nedelju da onaj ko pokušava da "raspakuje" Dejtonski mirovni sporazum pravi problem svima, bez obzira na to što, kako je rekao, taj sporazum nije idealan.

"Plašim se svega i svačega ako to neko bude pokušao. Srbja ima obavezu kao potpisnicima Dejtonskog sporazuma, ali i zato jer ima svoj narod preko Drine. Zato je naše da uradimo sve da smanjimo tenzije", rekao je premijer gostujući na RTS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: