Rot: Ako ste odlučni da budete deo EU, a ne Rusije...

Ako je Srbija odlučna u svojoj nameri da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, onda vas Nemačka podržava u tom pravcu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.09.2016.

18:37

Rot: Ako ste odlučni da budete deo EU, a ne Rusije...
Foto: Gettyimages

To je državni ministrar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot, ali je dodao da EU ima svoju spoljnu i bezbednosnu politiku i očekuje od Srbije da postepeno usklađuje svoju poziciju sa njima.

"To ne znači da Srbija treba da preseče sve svoje istorijske, kulturne, ekonomske ili političke veze sa zemljama poput Rusije. Ali moramo da imamo zajedničke stavove u osnovnim spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima", rekao je Rot na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

On je, učestvujući u debati na temu evropskog puta Srbije, naglasio da EU ima definisanu spoljnopolitičku i bezbednosnu politiku, a da je zadatak Srbije da se uskladi sa postojećim pravilima.

Rot je rekao da EU, učeći iz svog dosadašnjeg iskustva, neće činiti nikakve ustupke po pitanju ispunjavanja kriterijuma za članstvo.

"Te kriterijume nisu pisali nekakvi evropski birokrati. Pitanja demokratije i vladavine prava bez izuzetaka moraju biti rešena pre pristupanja Uniji. Ti kriterijumi služe da Srbija stane na sopstvene noge kako bi ravnopravno postala deo evropskog tržišta i globalne ekonomije", rekao je Rot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: