Rot: Ako ste odlučni da budete deo EU, a ne Rusije...

Ako je Srbija odlučna u svojoj nameri da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, onda vas Nemačka podržava u tom pravcu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

To je državni ministrar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot, ali je dodao da EU ima svoju spoljnu i bezbednosnu politiku i očekuje od Srbije da postepeno usklađuje svoju poziciju sa njima.

"To ne znači da Srbija treba da preseče sve svoje istorijske, kulturne, ekonomske ili političke veze sa zemljama poput Rusije. Ali moramo da imamo zajedničke stavove u osnovnim spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima", rekao je Rot na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

On je, učestvujući u debati na temu evropskog puta Srbije, naglasio da EU ima definisanu spoljnopolitičku i bezbednosnu politiku, a da je zadatak Srbije da se uskladi sa postojećim pravilima.

Rot je rekao da EU, učeći iz svog dosadašnjeg iskustva, neće činiti nikakve ustupke po pitanju ispunjavanja kriterijuma za članstvo.

"Te kriterijume nisu pisali nekakvi evropski birokrati. Pitanja demokratije i vladavine prava bez izuzetaka moraju biti rešena pre pristupanja Uniji. Ti kriterijumi služe da Srbija stane na sopstvene noge kako bi ravnopravno postala deo evropskog tržišta i globalne ekonomije", rekao je Rot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu