Memorijalni maraton zbog 100 godina Bitke na Kajmakčalanu

Beograd -- Povodom obeležavanja 100 godina od Bitke na Kajmakčalanu ministar Aleksandar Vulin položiće cveće kod Spomenika osmatračnice sa Kajmakčalana u Pionirskom parku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Nakon polaganja cveća i odavanja počasti, ministar Aleksandar Vulin i ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji, Filip Ge, simbolično će dati znak za početak memorijalnog maratona "Čast otadžbine", koji organizuje Atletski klub "Plemenito srce" iz Beograda.

Planirano je da učesnici maratona 16. septembra stignu na vrh Kajmakčalana, saopštio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Srpska vojska je u septembru 2016. godine, posle 18 dana teške i neizvesne borbe na Kajmakčalanu, uspela da otvori "Kapiju slobode" i pobedonosno krene put svoje domovine.

Na volovskim kolima, po lošim putevima i nepovoljnim vremenskim uslovima, vojnici nisu poneli samo ponos i slobodu, već i uspomenu na veliku pobedu koja im je omogućila povratak u domovinu.

Od kamenja sa Kajmakčalana napravljen je jedan od najneobičnijih spomenika - osmatračnica koji se nalazi u Pionirskom parku u Beogradu.

Ovaj spomenik je podsetnik na sva stradanja i žrtve koje je Srbija podnela u Velikom ratu.

Da se nikad ne zaborave velikani koji su se hrabro borili za svoju otadžbinu, na osmatračnici su napravljene i spomen-ploče sa imenima svih srpskih generala koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu.

Društvo

strana 1 od 139 idi na stranu