Duterte: Ban Ki-mun budala, nisam vređao Obamu

Džakarta -- Filipinski predsednik Rodrigo Duterte izjavio je da nije vređao svog američkog kolegu Baraka Obamu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Međutim, on je generalnog sekretara UN Ban Ki-muna nazvao "budalom" jer je pitanje kršenja ljudskih prava izneo u javnost nekoliko nedelja pre samita u Laosu.

Duterte je, naime, rekao da je Obami preneo da ga nikad nije nazvao "kučkinim sinom", ali je naglasio da se drži svog prkosnog stava o borbi protiv narkotika ocenivši da je Ban "budala" jer je govorio o ljudskim pravima.

"Čak se i Ban Ki-mun umešao. Takođe, dao je ranije izjavu, pre nekoliko nedelja, o kršenju ljudskih prava. To je još jedna budala", rekao je Duterte.

Američki predsednik otkazao je planirani sasanak sa Duterteom na samitu lidera zemalja jugoistocne Azije (ASEAN) u Laosu, nakon što ga je Duterte navodno uvredio na svom maternjem jeziku Tagalog, preneo je Rojters.

Njih dvojica su se, međutim, sastali na kratko na marginama samita ASEAN-a u Laosu.

Obraćajući se grupi Filipinaca tokom današnje posete Džakarti, Duterte je rekao da uvreda nije bila upućena američkom predsedniku i da mu je to preneo.

"Rekao sam to, ali ne govoreći o Obami", objasnio je Duterte.

Mediji su ranije preneli da je Duterte, bivši tužilac oštrog jezika koji je u maju izabran za predsednika Filipina, upozorio u ponedeljak da Obama ne treba da se bavi pitanjem masovnih ubistava narko dilera pod njegovom komandom, ili će mu reći da je "kučkin sin" i psovaće ga na samitu u Laosu.

Duterte je poslednjih nedelja izložen oštroj kritici svetske javnosti, pošto je od početka njegovog mandata krajem maja na Filipinima ubijeno više od 2.000 navodnih dilera droge i narkomana, a Obama je planirao da na tu temu razgovara sa njim.

Svet

strana 1 od 12998 idi na stranu