Održan šesti protest zbog rušenja u Savamali /FOTO

Na protestu ispred Skupštine grada, predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" ponovo su zatražili ostavke onih koji stoje iza rušenja objekata u Savamali.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.09.2016.

18:35

Održan šesti protest zbog rušenja u Savamali /FOTO
Foto: Tanjug

"Po 6. put smo se okupili ovde da pitamo ko stoji iza famoznih fantomki? Sve nas je više i dobijamo podršku iz mnogih gradova sveta", rekla je predstavnica Inicijative okupljenima sa improvizovane govornice postavljene na kamionu.

Ona je pročitala pismo podrške gradonačelnice Barselone iz pokreta "Zajedno za Barselonu".

Radomir Lazović iz Inicijative rekao je da se "front širi i da je Beograd naš grad", kao i Novi Sad, Niš, Požega, Subotica, Mladenovac i drugi gradovi iz kojih su građani došli na protest.

Predstavnica pokreta "Podržimo RTV" Sanja Kljajić rekla je da traže ostavke i gradskih vlasti u Beogradu i rukovodstva RT Vojvodine. Filip Vukša iz Beograda kritikovao je gradonačelnika Sinišu Malog, tvrdeći da je Mali ranije njega kritikovao zbog velikog broja prijava protiv gradskih inspekcijskih službi koje je podneo zbog njihovog nerada.

Milica Lukšor iz Zrenjanina govorila je o lošem položaju zaposlenih u tom gradu, i još gorem, kako je rekla, onih koji su ostali bez posla.

Skupu su prisusustvovali i stariji sugrađani, mahom aktivisti nevladinih organizacija.

Pažnju građana na protestu posebno je skrenuo Ljubiša Preletačević Beli, lider pokreta "Sarmu probo nisi" iz Mladenovca, koji se ispred gradske skupštine rado pozdravljao i slikao sa svima koji su to želeli. Učesnici protesta su se od Skupštine grada Ulicom kralja Milana uputili ka Katanićevoj ulici iznad Slavije, gde je sedištu Višeg javnog tužilaštva koje vodi pretkrivični postupak u slučaju Savamala.

Oni su se kretali od Terazija, onda Ulicom kralja Milana, gde je policija blokirala za saobraćaj jednu traku za prolazak kolone, pa preko Slavije ka Tužilaštvu u Katanićevoj.

Pod sloganom "Nema straha, nema predaje", učesnici šestog po redu protesta nosili transparente na kojima piše: "Nikad više robom", "Ne damo", "Pada Mali, pašće i veliki", "Maske su pale", "Fantomke vam lepo stoje", "Zbog slobode, ne damo", kao i žutu patku koja je postala simbol protesta. Šetnja će biti završena ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva u Katanićevoj 15, jer je tužilaštvo proglasilo za tajnu ime tužioca koji postupa u slučaju rušenja objekata u četvrti Savamala, a njegov identitet nije saopšten čak ni nakon što je poverenik za informacije od javnog značaja naveo da takvo postupanje nije u skladu sa zakonom.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd protestuje zbog rušenja objekata, vezivanja i maltretiranja ljudi u Savamali i neodazivanja policije na pozive građana za pomoć, u noći 24. na 25. aprila.

Iako je premijer Srbije Aleksandar Vučić kao krivce za rušenje u Savamali označio gradsku vlast, još niko nije odgovarao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: