Venecuela povukla ambasadora iz Brazila zbog Dilme Rusef

Venecuela je povukla ambasadora i zamrzla diplomatske odnose sa Brazilom zbog opoziva brazilske predsednice Dilme Rusef u Senatu.

Izvor: Beta

Sreda, 31.08.2016.

22:55

Default images

Vlasti u Karakasu saopštile su da je smena brazilske predsednice "parlametarni puč" i da je povlačenje njihovog ambasadora iz Brazila "konačno".

U saopštenju se takođe navodi da politički proces protiv Dilme Rusef krši brazilski Ustav i da je deo "oligarhističkog napada" na levičarske pokrete u Latinskoj Americi.

Venecuela i Brazil su u poslednjih nekoliko godina bili saveznici, na čelu sa levičarskim liderima.

Brazilski senat izglasao je opoziv brazilske predsednice zbog kršenja budžetskih propisa i malverzacija, čime je okončana višemesečna politička kriza koja je paralisala Brazil.

Sada već bivša brazilska predsednica je oštro kritikovala senatore koji su glasali za njenu smenu, navodeći da su bacili u vodu 54 miliona brazilskih glasova.

Potpredsednik Brazila Mišel Temer, koji je upravljao Brazilom otkad je Rusef suspendovana u maju, položio je zakletvu kako bi u svojstvu predsednika završio njen mandat do 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: