Ruski ambasador: Verujem da će u Srpskoj biti referenduma

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izrazio je uverenje da će u RS, i pored stava Saveta za implementaciju mira, biti održan referendum o Danu Republike.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Ruski ambasador smatra da je u osnovi problema o referendumu namera da se narod u Republici Srpskoj liši mogućnosti da praznuje svoj nacionalni praznik.

Ivancov je podsetio da je Rusija izdvojila svoje mišljenje iz izjave ambasadora Saveta za implementaciju mira (PIK) jer su jednostrana rešenja, koja štete jednoj polovini BiH, neprihvatljiva.

Potvrdio je da je unutar samog PIK-a bilo različitih mišljenja, ne precizirajući koje su to zemlje pored Rusije imale rezervu prema pozivu vlastima u Srpskoj da ne održe referendum.

Ivancov nije komentarisao stavove i ponašanje svojih kolega tokom sednice PIK-a održane u utorak, ali je naveo da su se razišli bez postignutog konsenzusa.

"Nismo se dogovorili. Mi krećemo od polazišta da ništa ne može biti jednostran pristup, da rešenje koje šteti jednoj strani nije prihvatljivo", zaključio je ruski ambasador.

strana 1 od 140 idi na stranu