Zvizdić: Referendum krši Ustav i Dejton, odustanite

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je vlasti Republike Srpske da odustanu od referenduma najavljenog za 25. septembar.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

20:21

Zvizdić: Referendum krši Ustav i Dejton, odustanite
Thinkstock

On je upozorio da održavanje mira i stabilnosti u BiH nema cenu, ali da je još važnije od toga očuvanje integriteta i suvereniteta države.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima u BiH, Zvizdić je pozvao na poštovanje zaključaka Upravnog odbora Veća za implementaciju mira (PIC) čiji su članovi u utorak zaključili da je referendum kojim bi se pokušao osporiti autoritet Ustavnog suda BiH nezakonit, te da ga ne bi trebalo održati, prenosi "Jutarnji list".

"Najavljeni referendum predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i temeljnih odredbi Dejtonskog sporazuma, što je dovelo do povećanja tenzija i ugrožavanja mukotrpno izgrađenog mira i stabilnosti u BiH", stoji u saopštenju.

"Ko god misli da može prepasti Bošnjake ili da se bilo ko u BiH treba bilo koga plašiti, u velikoj je zabludi i očito nije ništa naučio iz bliže prošlosti", navodi Zvizdić.

Kao izlaz iz sadašnje krize on vidi dosledno poštovanje odluka Ustavnog suda, ali ocenjuje da u postojećim okolnostima i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) mora preuzeti svoj deo odgovornosti i zaštititi ustavni poredak i mir u BiH, zaključuje "Jutarnji list".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: