"Nadležni relativizuju nasilje u porodici"

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović ocenila je da je najveći problem sa nasiljem u porodici to što nadležni organi ne primenjuju propise efikasno.

Izvor: Beta

Sreda, 31.08.2016.

11:12

Default images
Foto: Thinkstock

Ona je navela da je ombudsman uputio 59 preporuka nadležnim organima pošto je u 45 slučajeva nasilja u porodici utvrdio niz sistemskih propusta.

Kako je rekla, problem je i to što ne postoji odgovornost za to što se u konkretnim slučajevima ne primenjuju zakonito i efikasno postojeći propisi.

Gordana Stevanović je agenciji Beta rekla da je najviše preporuka upućeno Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - 32, a potom Ministarstvu unutrašnjih poslova - 22, ; Ministarstvu zdravlja tri i Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova dve preporuke.

"U našem društvu nismo sitgli do odgovornosti - da vidimo ako je neko napravio propust u radu, zašto ga je napravio, da li mu sistem nije dao adekvatnu podršku da bi mogao da postupa ili mu je dao podršku, a on nije imao dovoljno stručnih kompetencija da uradi taj zadatak", rekla je Gordana Stevanović.

Prema njenim rečima, sistemski propusti zahtevaju adekvatno reagovanje nadležnih ministarstava kako se ne bi ponavljali u budućnosti.

Gordana Stevanović ocenila je da je problemi i to što policija, centri za socijalni rad, zdravstvene ustanove i kada imaju saznanje o nasilju ne razmenjuju informacije, a često i relativizuju nasilje tako što ga podvode pod "porodične probleme, čarke, konflikte, ne pridaju mu značaj koji bi trebalo".

Dodatni problemi je i to što se nadležne službe ne baƒve genezom nasilja, a decu koja prisustvuju nasilju ne prepoznaju kao žrtve nasilja i ne preduzimaju adekvatne mere kako bi ih zaštitili, ocenila je Stevanović.

"Ako, recimo centar za socijalni rad ima saznanja o nasilju, on ne obavesti policiju i druge nadležne organe... Nasilje se ne dogodi samo jednom, u velikom broju slučajeva postoji dugotrajno nasilje, ali kada nadležni daju svoje izveštaje oni na to ne ukazuju u njima", navela je ona.

Gordana Stevanović je podsetila da zaštitnik gradjana od 2011. godine ukazuje na neophodnost izmene Krivičnog zakonika i uvodjenje novih krivičnih dela, kao što su - proganjanje i seksualno uznemiravanje, ali i novih mera bezbednosti - udaljavanje iz porodičnog domaćinstva ili obavezni psihosocijalni tretman nasilnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: