Dačić o Junkerovom odgovoru: To više neće moći tako

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da Evropska unija nastavlja da drži glavu u pesku, u osvrtu na odgovor Evropske komisije na pismo premijera Srbije.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP
Tanjug/AP

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je u sredu odgovor na pismo Aleksandra Vučića, koji mu je ukazao na antisrpsku politiku u Hrvatskoj i regionu.

“Junker nije odgovorio ni na jedno konkretno pitanje koje je Vučić istakao, nije komentarisao rehabilitaciju fašističkog ustaškog režima NDH, ni oslobađanje ratnih zločinaca iz poslednjeg rata, ni podizanje spomenika ustaškom teroristi Barešiću, ni vređanje srpske države“, naveo je Dačić u saopštenju.

Dodaje da Junker “nije čak rekao ni šta mi nismo uradili“.

“Ja sam to već unapred najavio da se EU pravi gluvonemom kad je antisrpska politika u pitanju. Ali zato je uvek spremna za pridike Srbiji kad joj se nešto u Srbiji ne svidi. To više neće moći tako. Nismo vas pitali za mir u svetu nego za antisrpsku politiku jedne vaše članice, koja ugrožava mir i stabilnost u regionu. Iskreno, nisam ništa ni očekivao, pa onda nisam ni razočaran. Danas čak ni deca više bajkama ne veruju. Kao što sam juče najavio, kao da su lame sa Tibeta, tako se i EU filozofski izjašnjava o 'šaka jada' problemu – antisrpskoj politici. Promašili su temu“, zaključio je Dačić.

Potpredsednik vlade Srbije Nebojša Stefanović rekao je, povodom odgovora Brisela na pismo Aleksandra Vučića, da je bilo bolje da nisu ništa odgovarali ni pisali.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič potvrdila je da je predsednik EK Žan Klod Junker odgovorio na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića i da je u pismu izrazio zabrinutost povodom najnovijeg razvoja situacije u odnosima između Srbije i Hrvatske.

On je u pismu pozvao na povratak konkstruktivnom bilateralnom angažovanju.

Kako navodi Kocijačičeva, Junker je u pismu naglasio da su dobri susedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali i isto tako i sve države članice Unije u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 233 idi na stranu