Referendum u RS: Kraj sednice, Rus "izdvojio mišljenje"

U sedištu OHR-a u Sarajevu završena je sednica Saveta za sprovođenje mira (PIC) u BiH o najavljenom referendumu o Danu Republike u RS.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.08.2016.

17:43

Default images

Sednicu je prvi napustio ambasador Rusije Petar Ivancov koji je rekao da je Rusija izdvojila mišljenje o tekstu zajedničke izjave.

"Nismo podržali tekst zajedničke izjave, jer se u njemu samo preti i osuđuje. Smatram da se do rešenja problema koji postoji može doći, pre svega, dijalogom", rekao je ruski ambasador u BiH nakon sednice PIC-a.

Ivancov, naime, smatra da bi Ustavni sud trebalo da bude malo pažljiviji u sprovođenju Zakona i prema aktuelnoj situaciji u BiH.

"Neću ja pričati precizno o tom tekstu i sami ćete videti. Kad se tekst pojavi, spreman sam da dajem dodatne komentare", rekao je Ivancov i dodao da na sastanku, koji je održan iza zatvorenih vrata, nije čuo ništa o korišćenju "bonskih ovlašćenja".

On je naveo da će danas izjava biti upućena javnosti iz OHR-a.

"Smatramo da su učesnici tog procesa trebali biti malo mirniji i da su se tada trebali dogovoriti o nekoj izbalansiranoj odluci, ali su se do sada tražili samo ustupci od Republike Srpske", rekao je Ivancov.

Ruski ambasador smatra da je na neki način trebalo da i drugi pripomognu u pronalaženju rešenja u tom procesu, napominjući da on nema pravo da se meša u donošenje odluka Ustavnog suda.

On smatra da je problematično to što tekst usaglašenog dokumenta traži ustupke isključivo od Republike Srpske, umesto da poziva na dijalog, zbog čega je Rusija i izdvojila svoje mišljenje.

Inače, prema pravilniku donošenja odluka PIC-a, ako na prvom sastanku ne bude postignut konsenzus, zakazuje se druga sednica na kojoj je za zvaničan stav PIC-a potrebna prosta većina.

Prema odluci Narodne skupštine Republike Srpske, referendum će biti održan 25. septembra.

Referendumsko pitanje o kome će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Sastanak Upravnog odbora PIC-a, koji je trebalo da bude održan 23. avgusta, odložen je radi dodatnih konsultacija.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov ranije je izjavio da Rusija ne smatra da je nezakonito izražavanje volje jednog naroda o pitanju za koje smatra da je od velikog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: