Šta se krije iza turske ofanzive u Džarablusu?

Dok Damask optužuje Ankaru da vojnom operacijom krši suverenitet Sirije, analitičari kažu da tim potezom turske vlasti nastoje da se postave kao značajan igrač.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 25.08.2016.

07:31

Šta se krije iza turske ofanzive u Džarablusu?
Foto: Tanjug

Turska vojna operacija izazvala je brojne kontroverze. Dok Ankara tvrdi da su njen cilj ekstremisti ID, Kurdi optužuju Tursku da na taj način želi da zauzme severni deo Sirije gde će rasporediti svoje radikalne pristalice, a zvanični Damask to tumači kao direktno kršenje svog suvereniteta.

Uporedo, šef predstavništva sirijskog Kurdistana u Moskvi Rodi Osman upozorava da na strani Turske u napadu na sirijski Džarablus, kada su oslobođena četiri sela, a ubijeno je 46 terorista ID, učestvuju i pristalice drugih radikalnih grupacija, između ostalog i pripadnici Nusra fronta. On smatra da je napad deo Erdoganovog plana za obnovu Osmanske imperije.

Turski analitičar i profesor sa Fakulteta međunarodnih odnosa Husein Bagdži kaže da zbog pogrešne sirijske politike Turska duže vreme nije bila uključena u procese koji se odvijaju u regionu, dok tom operacijom nastoji ponovo da postane jedan od značajnijih igrača kada je reč o sirijskom pitanju.

I ruski politički analitičar Grigorij Melamedov ocenjuje da je došlo do promene turske politike prema sirijskoj krizi, a kao jednu od novina vidi i odricanje od stava da sirijski predsednik Bašar el Asad mora da ode.

Erdogan računa, kaže on, da drugi igrači u regionu neće odmah reagovati na tu operaciju.

„Normalizacija odnosa između Ankare i Teherana je počela, a lideri tih zemalja su već razgovarali o tome da je stvaranje kurdske države nedopustivo. Istovremeno, rusko-turski odnosi su u usponu. Pre ili kasnije će doći i do poboljšanja odnosa sa Vašingtonom, jer je Amerikancima potrebna baza Indžirlik. Tako da je sada povoljan trenutak za takvu operaciju“, ocenjuje Melamedov.

Osim toga, dodaje on, tursko društvo je revoltirano stalnim terorističkim napadima, stoga ga je lako ubediti da je neophodna operacija protiv ID, a u stvari — protiv Kurda.

„Kao što vidimo, Erdogan se postepeno odriče stava da Asad mora da ode, ali se pita kako da sačuva obraz, jer je ranije insistirao na tome. Zato mislim da će za nekoliko dana međunarodni posrednici ubediti Ankaru i Damask da započnu pregovore, onda će i Turska i Sirija proglasiti diplomatsku pobedu i na taj način Erdogan će sačuvati obraz“, smatra Melamedov.

I predsednik ruskog Instituta za politička istraživanja Sergej Markov kaže da Vojnom operacijom „Štit Eufrata“ Ankara želi ne samo da se osveti ID, nego i da spreči ujedinjavanje kurdskih enklava koje se nalaze na teritoriji Turske i Sirije, jer bi to bila velika pretnja za Tursku, piše "Sputnjik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: