Posle napada na Stojanovića, pretnje Miletiću

Homoseksualni aktivista Goran Miletić prijavio je policiji pretnje koje je dobio putem Fejsbuka prošle nedelje, javlja 021.rs.

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

19:08

Posle napada na Stojanovića, pretnje Miletiću
foto: mc.rs

Poruka u kojoj se Miletiću vređa majka i poručuje da će "kad-tad biti nađen" prosleđena je policiji.

Ovo je drugi napad na homoseksualne aktiviste, nakon što je Boban Stojanović, jedan od organizatora Parade ponosa, pretučen u ponedeljak. Kako Miletić kaže za 021.rs, broj pretnji se već tradicionalno povećava pred Paradu ponosa.

"Period od mesec dana pred paradu jeste vreme kada su pretnje najintenzivnije. One nisu upućene smo nama pojedinačno, nego svima koji planiraju da dođu na prajd. Takvo ponašanje nije novina i to se dešava već godinama unazad. Mi pretnje prijavljujemo policiji i tužilaštvu, ali procesi su jako spori, a i kada dođe do osude, onda su u pitanju i više nego simbolične kazne. Nisam optimista kada je reč kažnjavanje nasilnika, jer su u jako malo slučajeva osuđivani. Ne postoje presude sa oštrijim konsekvencama i to deluje stimulativno na sve koji žele da prete", priča Miletić.

On dodaje da su pretnje uglavnom upućene preko društvenim mreža, sa privatnih profila te da ih je veoma lako identifikovati. Iako ističe da je simptomatično to što se pretnje ponavljaju iz godine u godinu, Miletić kaže da je teško dokazati da li je reč o organizovanim napadima.

"Iskreno se nadam da to nije koordinisano i da je to nešto što se događa spontano. Isksutvo je pokazalo da i kada je neka pretnja poslata, ona je proizvod okupljanja navijača, huligana ili neke treće grupe. Sastanu se i odluče da prete. To je vrlo opasno baš zbog toga što ne možemo znati da li je organizovano i da li bi se iza te pretnje mogla desiti akcija koja bi rezultirala nasiljem. Ipak, nasilje koje se dogodilo na prajdu 2010. godine je definitivno bilo organizovano i to ne uliva nadu", zaključio je Miletić.

Ovogodišnja Nedelja ponosa održaće se od 12. do 17. septembra u Beogradu, pod sloganom "Ljubav menja svet". Centralni događaj manifestacije, Prajd šetnja, održaće se u nedelju 18. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: