Šabić: Predložio sam Vučiću uklanjanje oznake "službeno"

Beograd -- Predložio sam da vlada iz teksta Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave ukloni odredbe kojima se neki dokumenti označavaju oznakom "službeno".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

To je saopštio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, dodavši da je predlog danas uputio premijeru Aleksandru Vučiću.

Poverenik je naveo u saopštenju da su to odredbe koje se odnose na Ustavom utvrđeno pravo na obaveštenost, odnosno "prava na pristup informacijama u posedu vlasti".

"Fluidne, bez zakonskih kriterijuma nejasne i neprecizne formulacije 'osetljivi' i 'zahtevaju ograničenu distribuciju' i gramatički i logički i pravno upućuju na zaključak da se Uredbom 'uređuju' pitanja relevantna za ostvarivanje ustavnog prava na obaveštenost i to na način koji nije predviđen nijednim zakonom", naveo je poverenik u saopštenju. Prema njegovim rečima, sporna odredba Uredbe ne samo da izaziva suvišne probleme u praksi, već stvara i pogrešnu sliku javnosti o transparentnosti rada Vlade, odnosno administracije, zbog čega bi Vlada trebalo što pre da ih ukloni iz teksta Uredbe.

Kako se navodi u saopštenju, to se ne odnosi na Zakon o tajnosti utvrđenih oznaka, poput oznaka "interno", "poverljivo", "strogo poverljivo" i "službena tajna".

Vlada Srbije saopštila je ranije da oznaka "službeno" na dokumentima državnih organa nije oznaka tajnosti kao i da je svaki akt koji je obeležen na taj način moguće dobiti kao informaciju od javnog značaja.

Kako je objasnila, sa "službeno" se obeležavaju akti i predmeti organa državne uprave koji su po svojoj prirodi osetljivi i zahtevaju ograničenu distribuciju, a sama oznaka je internog karaktera i primenjuje se isključivo unutar državnog organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1338 idi na stranu