Šabić: Predložio sam Vučiću uklanjanje oznake "službeno"

Predložio sam da vlada iz teksta Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave ukloni odredbe kojima se neki dokumenti označavaju oznakom "službeno".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.08.2016.

12:36

Šabić: Predložio sam Vučiću uklanjanje oznake
Foto: Tanjug, arhiva

To je saopštio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, dodavši da je predlog danas uputio premijeru Aleksandru Vučiću.

Poverenik je naveo u saopštenju da su to odredbe koje se odnose na Ustavom utvrđeno pravo na obaveštenost, odnosno "prava na pristup informacijama u posedu vlasti".

"Fluidne, bez zakonskih kriterijuma nejasne i neprecizne formulacije 'osetljivi' i 'zahtevaju ograničenu distribuciju' i gramatički i logički i pravno upućuju na zaključak da se Uredbom 'uređuju' pitanja relevantna za ostvarivanje ustavnog prava na obaveštenost i to na način koji nije predviđen nijednim zakonom", naveo je poverenik u saopštenju. Prema njegovim rečima, sporna odredba Uredbe ne samo da izaziva suvišne probleme u praksi, već stvara i pogrešnu sliku javnosti o transparentnosti rada Vlade, odnosno administracije, zbog čega bi Vlada trebalo što pre da ih ukloni iz teksta Uredbe.

Kako se navodi u saopštenju, to se ne odnosi na Zakon o tajnosti utvrđenih oznaka, poput oznaka "interno", "poverljivo", "strogo poverljivo" i "službena tajna".

Vlada Srbije saopštila je ranije da oznaka "službeno" na dokumentima državnih organa nije oznaka tajnosti kao i da je svaki akt koji je obeležen na taj način moguće dobiti kao informaciju od javnog značaja.

Kako je objasnila, sa "službeno" se obeležavaju akti i predmeti organa državne uprave koji su po svojoj prirodi osetljivi i zahtevaju ograničenu distribuciju, a sama oznaka je internog karaktera i primenjuje se isključivo unutar državnog organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: