Rusi očekuju pomoć Srbije, ko će angažovati srpske snage?

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da računa na praktičnu pomoć Srbije u humanitarnoj operaciji u Alepu. Iz našeg ministarstva nema reakcije.

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2016.

20:17

Rusi očekuju pomoć Srbije, ko će angažovati srpske snage?
Foto: Tanjug

Vojni analitičari poručuju da u čitavoj situaciji nije jasno ni ko bi angažovao srpske snage, ni s kojim resursima i da eventualna saradnja ne bi naišla na odobravanje EU.

Računajte na nas. Je l to došlo vreme da tu pesmu srpski vojnik peva ruskom kolegi, recimo u Siriji? Da, ako se pita rusko ministarstvo odbrane koje saopštava da pored odgovora međunarodnih humanitarnih organizacija, postoji određeni broj predloga za učešće nekoliko zemalja u cilju širenja humanitarne pomoći Alepu.

“Ministarstvo odbrane Rusije je zahvalno narodima Kine i Srbije koji su prvi pružili podršku rusko-sirijskoj inicijativi za sprovođenje humanitarne operacije. Računamo na dalje praktične korake te dve zemlje i njihovih ministarstava odbrane u podršci naporima Rusije da obezbedi humanitarnu pomoć stanovnicima Alepa”, navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Vrlo je teško takvo prisustvo objasniti kao humanitarno s obzirom da je reč o vojnom angažovanju s obzirom da je reč o situaciji koja nije jasna na terenu naše snage jesu u mirovnim operacijama u Libanu i kipru ali to je pod mandatom UN. Ovde nije jasno ni ko bi angažovao srpske snage ni sa kojim resursom idemo tamo a u pitanju je konflikt da se okvir ne raspoznaje”, rekao je Bojan Dimitrijević iz Instituta za savremenu istoriju.

Nedavno je posle sastanka sa ministrima Dačićem i Đorđevićem, ambasador Čepurin poručio da u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu između dve zemlje očekuje unapređenje saradnje u svim oblastima. Danas smo u ministarstvu odbrane zamoljeni za strpljenje što se stava oko praktične pomoći tiče, pa podsećamo na poslednje oglašavanje naše vojske.

“Angažovanje Ruske Federacije na uspostavljanju humanitarnih koridora govori da je cilj tih operacija isključivo humanitarnog karaktera i usmeren ka spasavanju života i sprečavanju patnje nedužnih i nemoćnih civila. Vlada Srbije će, iako u složenoj ekonomskoj situaciji, sagledati mogućnosti za prikupljanje humanitarne pomoći, kao doprinos uspehu humanitarnih operacija koje izvodi Ruska Federacija”, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Činjenica je da su, uzimajući u obzir tehničke probleme poput terenskih vozila ili sistema veze, ljudi najveći resurs vojske Srbije.

“Teško je reći da Srbija može da da određene resurse osim simboličkog prisustva u Siriji ali je samo angažovanje na ruskoj strani sve samo ne dobrodošlo u trenutku kada Srbija ima deklarativno opredeljenje prema EU ali i prema nato tako da bi bilo problematično”, naveo je Dimitrijević.

Mandatar je u ekspozeu zapisao da će Srbija nastaviti politiku vojne neutralnosti, ali i da je važno i angažovanje u Programu Partnerstva za mir i učešće u aktivnostima zajedničke bezbednosne i spoljne politike EU. Pa opet, krajem meseca sa ruskim i beloruskim oružanim snagama preciziraće se uslovi za održavanje vojnih vežbi Slovensko bratstvo i Bars 2016 planiranih za ovu jesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: