Skoplje: 21 žrtva nezapamćenog nevremena / VIDEO

U nevremenu koje je pogodilo Skoplje poginula je 21 osoba, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije.

Izvor: B92

Nedelja, 07.08.2016.

10:37

Skoplje: 21 žrtva nezapamćenog nevremena / VIDEO
Foto: Screenshot

"Identifikovano je i predato porodicama 20 tela, a jedna osoba još nije identifikovana. To je stanje do 15.00 časova", rekla je Natalija Spirova Kodrić, načelnik Sektora MUP za odnose sa javnošću.

Grad Skoplje je odlučio da porodicama isplati pomoć od po 3.000 evra za svakog stradalog u velikom nevremenu koje je pogodilo glavni grad Makedonije.

Na vanrednoj sednici gradske skupštine gradonačelnik Koce Trajanovski je ocenio da je sinoćnje nevreme "bilo kao vodena bomba koja je bačena na Skoplje".

Vladi Makedonije je predloženo da uvede vanrednu situaciju u Skoplju i Tetovu, gradovima koje je pogodilo nevreme.

U nevremenu koje je sinoć i noćas pogodilo glavni grad Makedonije je poginula 21 osoba, a ima i nestalih. Žrtve su potvrđene u severoistočnim prigradskim naseljima Stajkovci, Smiljkovci, Aračinovo i Čento.

Prema nekim medijima, nisu svi stradali iz tih delova grada, već ima onih koju su stradali u vozilima koje je voda nosila, na skopskoj obilaznici.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han na Tviteru je izrazio saučešće za žrtve poplava i rekao da Evropa stoji na raspolaganu za pomoć.

Građani Skoplja su se organizovali preko društvenih i skupljaju humanitarnu pomoć za stradale. Materijalne štete u domaćinstvima u poplavljenim delovima grada su ogromne, a oštećeni su i brojni automobili. U MUP strahuju da će broj žrtava da se poveća, rekla je Spirova Kodrić za agenciju Beta. Žrtve su potvrđene u severistočnim prigradskim naseljima Stajkovci, Smiljkovci, Aračinovo i Čento.

Na raščišćavanju posle nevremena, traženju nestalih i pružanju pomoći građanima angažovane su gradske službe, policija i vojska.

Prema prvim informacijama, poginuli ljudi su različitog uzrasta i u toku je identifikacija.

"Ovo je katastrofa, ovako nešto nikada nismo doživeli", rekao je gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski, navodi AFP, dodajući da su jake oluje pogodile i severozapadni grad Tetovo i pri tom izazvale štetu na objektima, ali ne i žrtve.

U Skoplju danas zaseda državni krizni štab kojim rukovodi ministar zdravlja Nikola Todorov, a za posle podne je najavljena vanredna sednica Gradske uprave Skoplja. Olujno nevreme koje je sinoć pogodilo Skoplje trajalo je više od pet sati i nanelo veliku štetu. U toku noći pala su 93 litra kiše na kvadratni metar, a u prva dva sata nevremena registrovano je više od 800 gromova. Osim toga, tokom nevremena vetrovi su duvali jačinom većom od 70 kilometara na sat, a u nekim delovima je voda dostigla nivo od čak metar i po, javili su lokalni mediji.

Veći deo glavnog grada Makedonije je bio poplavljen, voda je ušla u podrume stambenih zgrada, poplavila Klinički centar, kidala drveće, a mnogi građani su bili zaglavljeni u vozilima u podvožnjacima i na raskrsnicama u nižim delovima grada.

Za sada je obustavljen saobraćaj obilaznicom oko Skoplja.

Kiša je jutros stala, ali se večeras ponovo očekuje.

Prema prognozama meteorologa, područje Makedonije će i danas ostati pod uticajem vlažne i nestabilne vazdušne mase sa Mediterana, koja će po podne i uveče doneti promenljivo i nestabilno vreme sa grmljavinom, najpre u zapadnim, a potom i u centralnim i severoistočnim delovima, zaključuje makedonska agencija. Nevreme je sinoć pogodilo i Tetovo i Ohrid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: