Kovač odgovorio Beogradu: Srbi, okrenite se budućnosti

Zagreb -- Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač reagovao je na poruke iz Beograda povodom spomenika Berešiću i presude Stepincu i Glavašu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

Kako kaže, srpski državni vrh bi trebalo da se okrene budućnosti i da radi na demokratizaciji srpskog društva.

Kovač je u izjavi za N1 u Zagrebu rekao da je Hrvatska stavila tačku na, kako je rekao, vreme velike srpske agresije i na politiku Slobodana Miloševića koja je "vojno i moralno poražena".

"Naša poruka jasna. Predstavnici vlasti u Srbiji okrenite se budućnosti. Mi želimo dobrosusedske odnose, ali nikome nećemo dopuštati, a najmanje agresiroma, da ovako razgovaraju sa hrvatskom javnošću. Počnite raditi na demokratizaciji svoga društva", naveo je Kovač.

Ministar Kovač je rekao da Srbija sada ima otvorena poglavlja, posebno je, kazao je, važno poglavlje 23 o pravosuđu.

"Počnite da sprovodite obaveze preuzete od EU. Mi smo upravo zato formirali Komisiju koja će pratiti da li Srbija ispunjava obaveze, ako ih ne bude sprovodila ona će sama sebe blokirati na svom evropskom putu", rekao je Kovač te dodao:

"Prestanite s tim i uhvatite se posla".

"Svi skupa, vlada i predsednica i opozicija koja je odgovorna moramo raditi na tome da se iskorene bilo koji radikalizmi", rekao je Kovač, upitan šta vlast u Hrvatskoj može da učini da se na stadionima i drugim javnim mestima ne ponavljaju povici "Za dom spremni".

Najzad, na pitanje da li će Hrvatska omogućiti Srbiji da zatvori poglavlje 23 ako Beograd ne ispuni sve uslove koje je postavio Zagreb, Kovač je rekao:

"Ne. I ne sme".

Upitan da li će Hrvatska imati dijalog sa Srbijom ili će sada sve ići preko Brisela, Kovač je rekao da je on uvek za razgovor, a ne za ucene, ali da ako neko ne želi, kako je rekao, da bude konstruktivan, onda morate biti tvrdi.

"Mi se nećemo ponašati kao trijumfalisti. Mi hoćemo dugoročno partnerske stabilne odnose sa Srbijom, ali će Srbija morati drugačije da razmišlja - evropski", rekao je Kovač i dodao da su srpske note upućene Hrvatskoj poslednjih dana podsećanje na devedesete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1338 idi na stranu