Hrvatski ministar kod spomenika teroristi: Hvala ti

Na otkrivanju spomenika ustaškom teroristi Miru Barešiću koji je 1971. ubio jugoslovenskog ambasadora bila su i dvojica ministara, javlja N1.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2016.

11:27

Hrvatski ministar kod spomenika teroristi: Hvala ti
Foto: GettyImages

Na otkrivanju spomenika u Barešićevom rodnom mestu u nedelju su bili ministar kulture Zlatko Hasanbegović, od koga je veći aplauz dobio jedino general Ante Gotovina, kao i ministar branitelja Tomo Medved, prenosi N1.

Došli su i generali Josip Lukić i Ljubo Ćesić Rojs, Ante Deur, kao i više funkcionera Hrvatske stranke prava Ante Starčević i saborskh poslanika.

Ministar odbrane Tomo Meved rekao je da je "Miro Barešić jedan od najvećih hrvatskih domoljuba" i "simbol borbe za slobodu", kao i da se "njegovo delo i žrtva moraju poštovati".

"Godinama se u iseljeništvu i u Domovinskom ratu borio za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i nikad nije odustao od svoje ideje, iako je godinama osećao nepravdu koja se sistematski nanosila Hrvatima. Kao i mnogi drugi iseljenici koji su bili spremni dati živote za Hrvatsku, bio je 'branitelj pre branitelja'... Učestvovao je u Domovinskom ratu i dočekao ostvarenje svoga sna. Hvala ti, Miro, za samostalnu, suverenu i slobodnu Hrvatsku", rekao je Medved.

Spomenik Barešiću, koji je zbog ubistva ambasadora osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, otkriven je povodom 25. godišnjice njegove pogibije.

Kada je Barešić video da je došla policija, shvatio je da će prvobitni plan, da se ambasador uzme za taoca, propasti. Prilikom upada policije u zgradu ambasade, drugi atentator Brajković je uzeo pištolj, stavio ga u usta Roloviću i pucao mu u glavu.

Nakon toga su se Barešić i Brajković predali bez otpora uzvikujući: "Nezavisna država Hrvatska" i "Živeo Ante Pavelić".

Kako prenose hrvatski mediji, Barešić je poginuo 31. jula 1991. kod Benkovca "pod nerazjašnjenim okolnostima".

Ustaški terorista Miro Barešić, atentator na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića 1971. godine u Stokholmu, dobio je spomenik u rodnom mestu Dragama kod Pakoštana.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da taj spomenik još jedan dokaz da je Nezavisna država Hrvatska temelj današnje Hrvatske.

"Izjave predsednice i političara desne orijentacije da tobože osuđuju ustašku ideologiju su samo deklarativnog karaktera i namjenjene su za spoljnu upotrebu. Za većinu današnjih Hrvata i političara ustaše su bila prava hrvatska vojska i borci za slobodu hrvatskog naroda a partizani su bili zločinci i okupatori", kaže Linta.

Sud u Švedskoj osudio je Barešića i Brajkovića na doživotnu robiju. Vlada Ulofa Palmea je 10. oktobra 1985. godine "zbog dobrog vladanja" preinačila doživotni zatvor ustaškom teroristi Barešiću u osamnaest godina robije.

Posle secesije Hrvatske i raspada Jugoslavije, Barešić se iz Južne Amerike - u kojoj je boravio posle izdržavanja kazne u Švedskoj - vratio u Hrvatsku i pristupio Tuđmanovom Zboru narodne garde.

Poginuo je 31. jula 1991. godine kod Benkovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: