AP: Ruska televizija pokazuje šta Kremlj misli o Hilari

Prenos konvencije Demokratske sranke na ruskoj državnoj televiziji pokazao je šta Kremlj misli o izgledima Hilari Klinton da postane predsednica SAD.

Izvor: Beta/AP

Nedelja, 31.07.2016.

23:35

AP: Ruska televizija pokazuje šta Kremlj misli o Hilari
Foto: Gettyimages

Hilari Klinton je predstavljena gledaocima kao neprijatelj Rusije kojem se ne može verovati, a konvencija Demokrata predstavljena kao još jedan dokaz da je američka demokratija obmana, prenosi AP.

Kandidatkinja demokrata rekla je u govoru na konvenciji da je privržena obavezama SAD u NATO, navodeći da "ponosno stoji uz saveznike u NATO, bez obzira na pretnje, uključujući i iz Rusije".

Klinton je u govoru pomenula Rusiju samo jednom, ali je to dovoljno da se nasluti zaoštravanje odnosa, ocenio je ruski Kanal 1.

Predsednička kandidatkinja Demokrata je 2009. godine, dok je bila državni sekretar SAD, predstavila svom ruskom kolegi plan predsednika SAD Baraka Obame za "resetovanje odnosa". Rusi to najbolje pamte po pogrešno napisanoj reči na ruskom jeziku, a "resetovanje" je propalo posle povratka Vladimira Putina na predsedničlim izborima 2012. i ruske aneksije Krima dve godine kasnije, navodi AP.

Klinton je jednom prilikom uporedila rusku aneksiju Krima s potezima nacističkog vođe Adolfa Hitlera na istoku Evrope tokom Drugog svetskog rata. To poređenje je izazvalo revolt u Rusiji, gde je pobeda nad nacizmom u Drugom svetskom ratu i dalje glavni izvor nacionalnog ponosa.

Putina su, navodi američka agencija, razbesnele i američka podrška Ukrajini i vojne intervencije širom sveta, posebno u Libiji. Ipak, ono što ga je stvarno "mučilo" jeste eventualno mešanje u Rusiji, ocenjuje AP.

Kada je Hilari Klinton opisala ruske parlamentarne izbore 2011. godine kao nameštene, Putin je kazao da ona "šalje signal" njegovim kritičarima.

Stejt dipartment je tada finansirao masovne proteste u Moskvi, a nekoliko desetina hiljada ljudi izašlo je na ulice tražeći slobodne izbore i kraj Putinove vladavine.

Konvenciju američkih Demokrata, koja se završila u petak ujutru po moskovskom vremenu, široko je pratila ruska državna televizija, jedan od glavnih instrumenata Kremlja za oblikovanje javnog mnjenja.

Prenos na prvom programu ruske državne televizije počeo je komentarima da je Hilari Klinton političarka koja "sebe stavlja iznad zakona, koja je spremna da pobedi po svaku cenu", kao i da je "spremna da promeni svoje principe u zavisnosti od trenutne situacije", preneo je AP.

U izveštajima su se mogli videti delovi govora demokratske kandidatkinje, ali se kamera nekoliko puta zaustavljala na namrštenom Berniju Sandersu, njenom glavnom izazivaču, i na njegovim razočaranim pristalicama.

Ruska televizija prikazala je snimak okupljenih demonstranata ispred kongresne sale koji su protestovali posle objavljivanja demokratskih mejlova, navodeći da je senator iz Vermonta nezasluženo izbačen iz trke.

Rusija je glavni osumnjičeni za hakovanje računara Demokrata, što je dovelo do objavljivanja mejlova koji pokazuju da su stranačke kolege otvoreno favorizovale Hilari Klinton, navodi američka agencija.

Kremlj je odbacio optužbe da se meša u izborni proces u SAD, a kolumnista u jednim od najprodavanijih novina u Rusiji napisao je da bi hakovanje "bilo pametan potez".

"Pozdravio bih kada bi Kremlj pomogao one snage u Sjedinjenim Američkim Državama koje se zalažu za mir s Rusijom i za demokratiju u Americi", napisao je Izrael Šamir za list Komsomolska pravda.

Predsednički kandidat američkih Republikanaca založio se u međuvremenu za objavljivanje preostalih 30.000 hakovanih mejlova koje je Klintonova obrisala.

Demokrate su optužile Donalda Trampa da pokušava da navede stranog neprijatelja na špijunažu koja bi mogla uticati na ishod predstojećih predsedničkih izbora u novembru.

Tramp je odbacio optužbe i dodao da je samo bio sarkastičan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: