Irački ministar: Lideri ID beže iz Mosula

Lideri ID i njihove porodice prodali su sve što su imali i napustili Mosul jer se iračke snage bliže tom gradu, rekao je irački ministar Halid al-Obeidi.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2016.

23:00

Irački ministar: Lideri ID beže iz Mosula
Foto: Gettyimages

"Lideri Islamske države i njihove porodice prodali su svoj imetak i povlače se prema Siriji", rekao je Obeidi državnoj televiziji Irakija, prenosi danas AFP.

Kako je irački ministar dodao, u intervjuu koji je emitovan u subotu uveče, neki od njih su pokušali i da se inflitriraju u autonomnom kurdskom regionu u Iraku, severno i istočno od Mosula.

Iračke snage pripremaju juriš na Mosul, drugi najveći grad u Iraku, koji Islamska država drži pod kontrolom od juna 2014. godine, navodi francuska agencija.

Mosul je poslednji grad koji je u rukama Islamske države u Iraku, ali je njegovo zauzimanje veliki izazov i do toga bi moglo doći tek za nekoliko meseci, pri čemu bi ta operacija mogla da izazove humanitarnu krizu ukoliko se ne napravi plan za ljude koji bi želeli da pobegnu od borbi.

Crveni krst je saopštio da bi milion Iračana moglo da bude raseljeno narednih meseci zbog borbi protiv Islamske države, uključujući operaciju zauzimanja Mosula.

Islamska država je kontrolisala velike oblasti severno i zapadno od Bagdada 2014. godine, ali je od tada izgubila veliki deo osvojene teritorije u borbama sa iračkim snagama koje imaju podršku vazdušnih udara na čelu sa SAD, uz obuku i druge vrste pomoći, podseća AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: