Sirija: Pobunjenici u porbi za proboj opsade Alepa

Sirijski pobunjenici pokrenuli su ofanzivu za proboj opsade u kojoj vladine snage drže istočni deo Alepa koji je pre izbijanja rata imao tri miliona stanovnika.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2016.

22:37

Sirija: Pobunjenici u porbi za proboj opsade Alepa
Foto: Gettyimages

UN procenjuju da je u opsednutom delu oko 300.000 ljudi bez hrane i medicinske pomoći.

Čim je moćna konzervativna frakcija "Ahrar Al-Šam" najavila ofanzivu pobunjenika, stanovnici opozicionog dela tog grada pod opsadom na severu Sirije, počeli su da pale automobilske gume kako bi se smanjila vidljivost pilotima vladinih borbenih aviona koji im lete iznad glava, kažu tamošnji aktivisti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja prikuplja informacije iz mreže lokalnih aktivista, a sedište joj je u Velikoj Britaniji, kaže da su se pobunjenici i provladine snage sukobili na nekoliko frontova po obodu tog podeljenog grada. Alepo je pre rata bio najveći grad Sirije i njen najvažniji trgovinski centar.

Pretpostavlja se da su ruski ili vladini avioni bombardovali naselja u istočnom delu grada, javila je Opservatorija. Ranije danas helikopteri su bacali burad sa eksplozivom na jedno naselje pod kontrolom opozicije.

Vladine snage su početkom jula zatvorile poslednji put do opozicionih četvrti, ponavljajući taktiku opsade koju s mešovitim rezultatima koriste tokom rata. Opoziciona naselja u Homsu, trećem po veličini gradu u Siriji, predala su se vladi 2014. godine, posle dvogodišnje opsade koja je stanovnike dovela na rub smrti od gladi. Druge opsade traju sve do danas, s razornim humanitarnim posledicama.

Specijalni izaslanik UN za Siriju, Stafan de-Mistura, upozorio je u petak da će osnovne namirnice u istočnom delu Alepa nestati za najviše tri nedelje.

Sirijske i ruske vojske najavile su u četvrtak da će uspostaviti sigurne koridore za stanovnike koji žele da napuste opkoljeno područje, ali, po ruskoj vladi, samo 169 civila je otišlo do subote. Nekoliko grupa boraca za ljudska prava je upozorilo da je nezakonito lišiti civile osnovnih potreba, i da stanovnici ne bi trebalo da biraju između bekstva i smrti od gladi.

Humanitarci su ogorčeni i zbog još jednog, današnjeg napada iz vazduha na bolnicu pod opozicionom kontrolom na jugu Sirije.

Bolnice su redovno na meti u sirijskom ratu što izaziva osudu UN i međunarodne zajednice. Organizacija "Lekari za ljudska prava", sa sedištem u Njujorku, kaže da su provladine snage sprovele više od 90 odsto svih napada na zdravstvene ustanove u Siriji.

U glavnom gradu Sirije, Damasku, zamenik specijalnog izaslanika UN za Siriju, Ramzi Ramzi, ponovio je da Ujedinjene nacije nameravaju da obnove pregovore vlade i opozicije krajem avgusta, rekavši da je o političkom procesu tranzicije razgovarao s ministrom inostranih poslova Validom Moalemom. Opozicija međutim zahteva da predsednik Bašar Asad podnese ostavku, i to još od oštre represije vlasti zbog protesta 2011. godine, koja je izazvala katastrofalan građanski rat.

Zato glavni kamen spoticanja u pregovorima predstavlja to da li će se opozicija i međunarodna zajednica složiti da Asad vlada samo tokom prelaznog perioda ili i duže.

"Ministar je potvrdio nameru sirijske vlade da učestvuje u tim razgovorima kada ih bude", rekao je Ramzi.

Istovremeno se De Mistura u Teheranu sastao sa zamenikom ministra inostranih poslova Irana, bliskim saveznikom vlade u Damasku.

Na severu Sirije, borbene snage koje predvode Kurdi uz podršku SAD, uspele su da obezbede kontrolu nad 40 odsto grada Manbija koji drži Islamska država, a od vitalne je važnosti za opstanak glavnog uporišta Islamske države, grada Rake, kaže Opservatorija.

U sirijskom ratu je poginulo više od četvrt miliona ljudi. UN procenjuju da je polovina stanovništva te zemlje raseljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: