Priština nazvala magistralu po Bou Bajdenu

Potpredsednik SAD Džozef Bajden 17. avgusta boraviće u Prištini.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2016.

23:25

Priština nazvala magistralu po Bou Bajdenu
Foto: Gettyimages

U pokušaju da se dodvori Bajdenu, koji važi za jednog od najvećih podržavalaca nezavisnosti, vlada u Prištini je nazvala magistralni put Uroševac–Gnjilane imenom njegovog pokojnog sina Boa Bajdena, prenela je "Politika" navode kosovske KTV.

Najava Hašima Tačija da će pokrenuti tužbu protiv Srbije za “Miloševićev genocid” tumači se kao pokušaj skretanja pažnje s početka rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK i politički manevar pred dolazak potpredsednika SAD 17. avgusta, piše beogradski dnevnik.

Strah od početka rada Specijalnog suda za ratne zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i nesprovođenje Briselskog sporazuma glavni su razlozi zašto je Tači ponovo najavio da će Priština pred međunarodnim sudom pokrenuti tužbu protiv Srbije za Miloševićev genocid.

Njegovu nameru niko u Beogradu ne uzima za ozbiljno, a albanski mediji u Prištini smatraju da je reč o političkom manevru kosovskog predsednika napravljenom namerno pred posetu Bajdena Prištini.

Kosovski portali ističu da je ponovno pokretanje inicijative koja nema nikakvo pravno utemeljenje pre svega pokušaj Tačija da bar nezvanično od američke administracije dobije potvrdu da se on neće naći na optuženičkoj klupi u Hagu, zbog sumnje o trgovini organima zarobljenih Srba tokom NATO intervencije, navodi list.

Da bi albanska strana pokušala da se dodvori Džozefu Bajdenu, koji na Kosovu važi za jednog od najvećih podržavalaca nezavisnosti, vlada Kosova je nazvala magistralni put Uroševac–Gnjilane imenom njegovog pokojnog sina Boa Bajdena, prenela je kosovska KTV.

Uprkos tome, kako navode kosovski mediji, zvanična Priština može da očekuje samo da Bajden potvrdi bezrezervnu podršku predsednika SAD Baraka Obame nezavisnom Kosovu, ali pišu i da u dijalogu s Tačijem neće biti reči o Specijalnom sudu.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da Tači povremeno najavljuje tužbu za genocid protiv Srbije i da je to sada pokrenuto iz dva razloga: zbog protivljenja formiranju Zajednice srpskih opština i straha od početka rada Specijalnog suda u Hagu, prenela je Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: