"Stepinac, Barišić, ulica po Budaku, kukasti - šta je to?

Hrvatska treba da prestane sa propagandom i postupcima koji liče na četrdesete godine prošlog veka i na nacističku, ustašku NDH, kaže Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2016.

15:35

Foto: Tanjug

Rehabilitacija Stepinca, ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Miletu Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokatoličiti, pa čak i po 10. aprilu, danu stvaranja NDH, šta je to ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH”, kaže Dačić.

Osim toga, on navodi još primera - fašistički ustaški pozdrav 'Za dom spremni' po stadionima i koncertima, kukasti krstovi na terenu u Poljudu i podizanje spomnika ustaškom teroristi Barišiću, koji je ubio jugoslovenskog ambasadora.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić je dodao da, ako se tome doda poništavanje presude Glavašu, ubici srpskih civila, praktično oslobađanje Marića, najava da će Tompson na godišnjicu "Oluje" u Kninu ponovo vikati ustaški pozdrav “Za dom spremni”, šta je to nego poruka da je moguće nekažnjeno ubijati Srbe.

"To je današnja Hrvatska koju vode naslednici nacista i ustaša i naslednici onih koji su devedesetih proterali više od 250.000 Srba. Tragikomično je da oni danas pozivaju na evropeizaciju. Jadna je ta EU ako joj sistem vrednosti počiva na današnjoj Hrvatskoj i njenim idejama rehabilitacije fašističke ustaške NDH, protiv koje se ceo svet borio", upozorio je šef srpske diplomatije.

"Srbija nijednim svojim potezom ne izaziva niti potpaljuje sukobe u regionu, naprotiv, sve činimo za regionalnu stabilnost. Dijalog da, ali uvrede, poniženje i rehabilitaciju zločina nad Srbima, Srbija nikad neće dozvoliti“, naglasio je Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske poručio je ranije tokom dana srpskim vlastima da se "odmaknu od Miloševićeve retorike" i istakao da Hrvatska neće dozvoliti da Srbija zatvori poglavlja 23 i 24 sa ovakvim Zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.

Komentarišući izjavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da "Hrvatska rehabilituje NDH i zločince iz zadnjeg rata", Kovač je u emisiji "Točka na tjedan" na N1 rekao da vlasti u Beogradu treba da se "odmaknu od retorike kakvu je imao Milošević".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: