"Spomenik Barešiću dokaz da je NDH temelj Hrvatske"

Beograd -- Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da spomenik Miri Barešiću još jedan dokaz da je Nezavisna država Hrvatska temelj današnje Hrvatske.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Medija centar
Foto: Medija centar

"Izjave predsednice i političara desne orjentacije da tobože osuđuju ustašku ideologiju su samo deklarativnog karaktera i namjenjene su za spoljnu upotrebu. Za većinu današnjih Hrvata i političara ustaše su bila prava hrvatska vojska i borci za slobodu hrvatskog naroda a partizani su bili zločinci i okupatori", kaže Linta.

On je naveo da je zbog toga postalo sasvim normalno da se u hrvatskoj javnosti i udžbenicima veliča uloga ustaša i poriču zločini nad Srbima.

Linta podseća da Hrvatska više od 20 godina isplaćuje penzije za više od 13.000 ustaša, domobrana i članova njihovih prodica.

"Podizanje spomenika ustaškom teroristi Miri Barešiću, ubici jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića, u rodom mestu Dragama, kod Pakoštana, predstavlja još jedan u nizu dokaza da je zloglasna Nezavisna država Hrvatska temelj današnje Hrvatske", naveo je Linta.

Linta apeluje na Brisel i Berlin da pošalju jasnu poruku Hrvatskoj da je neprihvatljivo da u jednoj članici Evropske unije se otvoreno rehabilituje fašistička ideologija, da se tolerišu desetine hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka mržnje u gotovo svim hrvatskim gradovima.

Takođe, navodi neprihvatljivo je i da se nekažnjeno upotrebljavaju ustaški pozdravi i pjevaju ustaške pjesme na koncetima i sportskim utakmicama, da hrvatski zvaničnici odaju počast ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu i da se podižu spomenici ustaškim teroristima u Hrvatskoj.

"U slučaju da Hrvatska ne započne odlučan proces obračuna sa ustaštvom i suočavanja sa svojom zločinačkom prošlošću Brisel i Berlin treba da za početak donesu odluku o obustavi finansijskih sredstava zvaničnom Zagrebu iz evropskih fondova", smatra Linta.

Miro Barešić, atentator na jugoslovenskog ambasadora u Ssvedskoj Vladimira Rolovića, dobio je spomenik u svom rodnom mestu Dragama u blizini Pakoštana, preneo je Jutarnji.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 132 idi na stranu