Politika: Srbi se sve manje žale Strazburu

Srbija više nije zemlja sa najvećim brojem predstavki građana pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, piše dutrašnja Politika.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2016.

23:11

Politika: Srbi se sve manje žale Strazburu

Naša zemlja nalazi se "tek" na 12. mestu i to iza Ukrajine, Rusije, Turske, Italije, Mađarske, Rumunije, Gruzije, Poljske, Slovenije, Azerbejdžana i Moldavije.

Broj je, prema podacima Državnog pravobranilaštva, smanjen zbog odbacivanja većine predstavki u predmetima koji su se odnosili na isplatu "ratnih dnevnica", ali i zaključenja prijateljskih poravnanja, a u čemu Evropski sud ima dobro ustanovljenu praksu.

Na manji broj predstavki uticalo je i to što od 2008. godine, pre obraćanja sudu u Strazburu, građani Srbije moraju da iscrpe sva pravna sredstva u svojoj zemlji.

Tek ako u tome ne uspeju, odnosno ako im bude odbijena ustavna žalba, imaju pravo da se obrate Evropskom sudu.

"Zbog velikog broja priliva predmeta protiv svih evropskih država, Evropski sud za ljudska prava izmenio je svoj Poslovnik o radu i uveo nova pravila koja podrazumevaju strože uslove za podnošenje predstavki. Cilj ovih izmena je poboljšanje efikasnosti suda i ubrzanje ispitivanja predstavki", kažu u Državnom pravobranilaštvu za “Politiku“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: