Politika: Srbi se sve manje žale Strazburu

Beograd -- Srbija više nije zemlja sa najvećim brojem predstavki građana pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, piše dutrašnja Politika.

Izvor: Tanjug
Podeli

Naša zemlja nalazi se "tek" na 12. mestu i to iza Ukrajine, Rusije, Turske, Italije, Mađarske, Rumunije, Gruzije, Poljske, Slovenije, Azerbejdžana i Moldavije.

Broj je, prema podacima Državnog pravobranilaštva, smanjen zbog odbacivanja većine predstavki u predmetima koji su se odnosili na isplatu "ratnih dnevnica", ali i zaključenja prijateljskih poravnanja, a u čemu Evropski sud ima dobro ustanovljenu praksu.

Na manji broj predstavki uticalo je i to što od 2008. godine, pre obraćanja sudu u Strazburu, građani Srbije moraju da iscrpe sva pravna sredstva u svojoj zemlji.

Tek ako u tome ne uspeju, odnosno ako im bude odbijena ustavna žalba, imaju pravo da se obrate Evropskom sudu.

"Zbog velikog broja priliva predmeta protiv svih evropskih država, Evropski sud za ljudska prava izmenio je svoj Poslovnik o radu i uveo nova pravila koja podrazumevaju strože uslove za podnošenje predstavki. Cilj ovih izmena je poboljšanje efikasnosti suda i ubrzanje ispitivanja predstavki", kažu u Državnom pravobranilaštvu za “Politiku“.

strana 1 od 135 idi na stranu