Beograd: Oko 200 migranata i danas u parkovima

U beogradskim parkovima oko podneva bilo je oko 200 migranata koji su ostali zaglavljeni u Srbiji posle zatvaranja mađarske i hrvatske granice.

Izvor: Beta

Nedelja, 31.07.2016.

13:38

Beograd: Oko 200 migranata i danas u parkovima
Foto: Thinkstock

Po nesnosnoj vrućini uglavnom leže na zemlji, a spas od tropskih temperatura pokušavaju da pronađu u senci drveća ili ispod montažne garaže.

Pomoć i sve potrebne informacije mogu da dobiju na Info pultu na dolaznom peronu autobuske stanice, gde im volonteri dele hranu i vodu.

"Dajemo im hranu i piće, keks, vodu, sokove... a svakoga dana pomoć dobije njih oko 300 koji stalno spavaju u parku", rekao je za agenciju Beta Adul Ramadani iz Info pulta.

On je naveo da su to uglavnom migranti iz Avganistana, Pakistana i Maroka dodavši da je među njima manji broj ljudi iz Bangladeša i Eritreje.

Travnati delovi oba parka ograđeni su zbog radova na uređenju travnjaka, tako da migranti uglavnom leže uz ogradu ili na površinama koje su ostale neograđene.

Deo migranata spas od vrućina traži i po okolnim ulicama.

O njima brinu i domaće i strane međunarodne humnaitarne organizacije, a predstavnici UNHCR i danas su ih obilazili.

Odbijaju da odu u prihvatne centre jer se i dalje nadaju da će uspeti da napuste Srbiju i stignu u neku od zemalja Evropske unije.

Kako bi sprečili ilegalne ulaske migranata, od 22. jula zajednički timovi vojske i policije Srbije, patroliraju duž granice sa Bugarskom i Makedonijom.

Od tada je, po podacima nadležnih, broj pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice u opadanju. Od kada te delove granice obezbeđuju zajednički timovi vojske i policije Srbije, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić.

"Do sinoć u 19 sati, 466 migranata je odustalo od pokušaja ilegalnog ulaska u Srbiju, i to je brojka koja se povećava iz dana u dana, što znači da naše prisustvo daje rezultate", rekao je Krivokapić za RTS.

On je dodao i da migranti više ne pokušavaju da pređu granicu uz prisustvo vodiča i krijumčara, kao i da sada biraju planinske prevoje i teško pristupačan teren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: