Napad u FR: Ubijen sveštenik, otmičari likvidirani u crkvi

Pariz -- Dvojica muškaraca su ubila sveštenika nožem i držala nekoliko talaca u crkvi u mestu Sent Etjen du Ruvraj, pre nego što su ih ubili francuski specijalci.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Otmičari su prerezali grkljan svešteniku i noževima povredili neke od preostalih četvoro talaca - dve časne sestre i dvoje vernika.

Jedan od talaca je u kritičnom stanju, na aparatima je i trenutno je "između života i smrti", rekao je portparol policije. Nezvanično, u pitanju je jedna od časnih sestara.

Zasad nema više zvaničnih informacija o identitetu otmičara, ali je istraga prepuštena anti-terorističkoj jedinici francuskog Tužilaštva, a predsednik Fransoa Oland je rekao da su oni "gnusan teroristički napad izveli u ime Islamske države".

Nezvanično, jedan od napadača je bio poznat i policiji i na posebnim merama praćenja zbog plana da ide na ratište u Siriji.

Jedan mušarac je uhapšen zbog navodne umešanosti u teroristički napad u crkvi, saopštila je polcija.

On je uhapšen u blizini crkve, prenosi CNN.

Dvojica napadača su oko 9.35h ušli u crkvu, uzeli taoce i zabarikadirali se, nakon čega su zgradu opkolili policija, specijalni anti-teroristički timovi, vojska i vatrogasci.

Otmičari su ubijeni nakon manje od 40 minuta opsade, ne u akciji policije, kako je prvobitno javljeno, već kada su izašli krozi portu iz crkve, saopšteno je iz policije

Kako javljaju lokalni mediji, tokom policijske akcije su se čuli pucnji i detonacije, verovatno od šok bombi.

Predsednik Fransoa Oland i ministar policije Bernar Kaznev su stigli u Ruvraj, na sastanak sa policijskim čelnicima i porodicama otetih ljudi. Francuski premijer Manuel Vals je naveo da je u pitanju "varvarski čin" i da će Francuska biti ujedinjena.

Francuska je u stanju povišene pripravnosti od pre dve nedelje, kada je napadač kamionom ubio više od 80 ljudi u Nici.

strana 1 od 613 idi na stranu