Migranti štrajkuju glađu u Beogradu

Beograd -- Više stotina izbeglica u parku kod autobuske stanice započelo je jutros štrajk glađu zbog sve lošije situacije, a pojačano je i prisustvo policije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Info park
Foto: Info park

Kako navode izbeglice, razloga za štrajk ima mnogo - dešavanja na mađarskoj granici, strah od deportacije i to što nema dovoljno hrane za sve.

"Dok smo se pripremali da podelimo doručak, velika grupa izbeglica se okupila u centru parka i započela štrajk glađu. Odbijaju da uzmu hranu, iako su Karitas i Info park obezbedili 1.200 porcija", navode iz Info parka.

Nekoliko stotina ljudi drži parole ispisane na kartonima na kojima, između ostalog, piše i "Hvala ti Srbijo" i "Gladni smo i prebijeni na granici".

Mnogi imaju prelepljena usta trakama sa natpisom "Otvorite granice" na engleskom jeziku, a poruke zahvalnosti Srbiji i optužbe na račun mađarskih vlasti neki su ispisali po telima.

Foto: Info park
Foto: Info park

Oni odbijaju hranu iako su radnici Info Parka pokušali da ih ubede da se protest može održati i bez tog zdravstvenog rizika.

Na kartonima piše i da su oni pošteni građani i da bi svetski lideri "ukoliko ne žele izbeglice", onda trebalo da spreče ratove.

Foto: Info park
Foto: Info park

Nakon početka protesta, izbeglice su formirale grupe koje čiste park od đubreta jer žele da pokažu da su zainteresovani da budu aktivno uključeni u rešenje problema.

Kako saznaje B92, plan izbeglica je da krenu peške auto-putem prema mađarskoj granici, ali žele da pre toga očiste parkove u kojima su danima boravili u Beogradu.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, u parku su u četvrtak došli aktivisti iz Nemačke, koji su razgovarali sa migrantima o današnjem protestu.

Foto: Info park
Foto: Info park

Tokom jučerašnjeg dana park su preplavile glasine o predstojećoj akciji policije koja bi trebalo da "očisti centar Beograda od prisustva izbeglica", tako da se oni koji poseduju papir o izraženoj nameri za traženje azila pošalju u prihvatne centre a oni koji to nemaju, upute ka zemljama iz kojih su ušli u Srbiju (Makedonija i Bugarska).

Foto: Info park
Foto: Info park

Uznemirenje izbeglica ali i radnika humanitarnih organizacija koje rade u parku i brane ga od humanitarne katastrofe je veliko. Dok traje štrajk glađu, primećen je dolazak dodatnih policijskih snaga MUP Srbije.

Foto: Info park
Foto: Info park

Proteklih dana je migrantska kriza ponovo u žiži javnosti, a iz Info parka, koji je projekat Fonda B92 i Trag fondacije, su u više navrata upozoravali na humanitarnu krizu u centru Beograda, probleme u smeštajnim centrima, na granicama i na opšte zakazivanje sistema.

Foto: Info park
Foto: Info park

-

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 135 idi na stranu