Migranti štrajkuju glađu u Beogradu

Više stotina izbeglica u parku kod autobuske stanice započelo je jutros štrajk glađu zbog sve lošije situacije, a pojačano je i prisustvo policije.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2016.

09:44

Migranti štrajkuju glađu u Beogradu
Foto: Info park

Kako navode izbeglice, razloga za štrajk ima mnogo - dešavanja na mađarskoj granici, strah od deportacije i to što nema dovoljno hrane za sve.

"Dok smo se pripremali da podelimo doručak, velika grupa izbeglica se okupila u centru parka i započela štrajk glađu. Odbijaju da uzmu hranu, iako su Karitas i Info park obezbedili 1.200 porcija", navode iz Info parka.

Nekoliko stotina ljudi drži parole ispisane na kartonima na kojima, između ostalog, piše i "Hvala ti Srbijo" i "Gladni smo i prebijeni na granici".

Mnogi imaju prelepljena usta trakama sa natpisom "Otvorite granice" na engleskom jeziku, a poruke zahvalnosti Srbiji i optužbe na račun mađarskih vlasti neki su ispisali po telima.
Foto: Info park
Oni odbijaju hranu iako su radnici Info Parka pokušali da ih ubede da se protest može održati i bez tog zdravstvenog rizika. Na kartonima piše i da su oni pošteni građani i da bi svetski lideri "ukoliko ne žele izbeglice", onda trebalo da spreče ratove.
Foto: Info park
Nakon početka protesta, izbeglice su formirale grupe koje čiste park od đubreta jer žele da pokažu da su zainteresovani da budu aktivno uključeni u rešenje problema.

Kako saznaje B92, plan izbeglica je da krenu peške auto-putem prema mađarskoj granici, ali žele da pre toga očiste parkove u kojima su danima boravili u Beogradu.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, u parku su u četvrtak došli aktivisti iz Nemačke, koji su razgovarali sa migrantima o današnjem protestu.
Foto: Info park
Tokom jučerašnjeg dana park su preplavile glasine o predstojećoj akciji policije koja bi trebalo da "očisti centar Beograda od prisustva izbeglica", tako da se oni koji poseduju papir o izraženoj nameri za traženje azila pošalju u prihvatne centre a oni koji to nemaju, upute ka zemljama iz kojih su ušli u Srbiju (Makedonija i Bugarska).
Foto: Info park
Uznemirenje izbeglica ali i radnika humanitarnih organizacija koje rade u parku i brane ga od humanitarne katastrofe je veliko. Dok traje štrajk glađu, primećen je dolazak dodatnih policijskih snaga MUP Srbije.
Foto: Info park
Proteklih dana je migrantska kriza ponovo u žiži javnosti, a iz Info parka, koji je projekat Fonda B92 i Trag fondacije, su u više navrata upozoravali na humanitarnu krizu u centru Beograda, probleme u smeštajnim centrima, na granicama i na opšte zakazivanje sistema.
Foto: Info park
-

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: