Izrael diže ogradu na granici zbog džihadista

Jerusalim -- Izrael će izgraditi ogradu duž severne granice s Jordanom kako bi sprečio ubacivanje džihadista iz terorističke Islamska država, javili su izraelski mediji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Opasnost da vozila puna eksploziva jurnu prema granici i pucnjave duž nje podstakle su takav plan koji je pripremilo Ministarstvo odbrane i odobrili visoki zvaničnici. Ograda će biti podignuta na jugu Golanske visije blizu tromeđe Izraela, Jordana i Sirije.

Pre tri godine završena je izgradnja 90 kilometara duge ograde na Golanu koja počinje od planine Hermon do Hamat Gadera. Nova ograda, koja će imati sistem za nadgledanje kako bi se detektovalo ubacivanje preko granice, biće podignuta južno od toga mesta i protezaće nekoliko kilometara, a koštaće sedam miliona dolara, navode bezbednosni zvaničnici.

Prošle godine izraelska vlada je odobrila izgradnju ograde duž južne granice s Jordanom u pustinji Arava, blizu mesta gde se gradi međunarodni aerodrom.

Izgradnja ograde prema Jordanu je osetljivo pitanje za obe zemlje. Kada je prošle godine najavljena izgradnja u Aravi kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je istakao da će ograda biti podignuta na izraelskoj strani granice i da "neće uzgroziti suverenitet Hašemitske Kraljevine Jordan i njene nacionalne interese, koji će biti poštovani".

Ograda podignuta duž granice Izraela s Egiptom 2010. godine drastično je smanjila dolazak ljudi koji traže azil, sa oko 10.000 godišnje, na samo nekoliko stotina, pa i nekoliko desetina.

Sada se izraelska vojska priprema za mogućnost infiltracija na istočnoj granici prema Jordanu. Početkom ovog meseca jedan jordanski građanin je prešao granicu i počeo da baca kamenice na vozila u dolini reke Jordan. Njega su potom ubili graničari, a bilo je slučajeva prelaska na izraelsku teritoriju u pustinji Arava.

Aktivisti Islamske države u regionu smatraju se ne samo problemom za izraelsku vojsku, već i za jordansku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu