SNS otvorila izložbu "Necenzurisane laži" / FOTO

Beograd -- U beogradskoj galeriji Progres otvorena je izložba "Necenzurisane laži", koju je priredila pres služba Srpske napredne stranke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na izložbi su prikazani negativni medijski sadržaji objavljeni u prethodne dve godine o aktuelnoj vlasti, a na osnovu kojih, kako navode, građani mogu da procene da li ima cenzure u Srbiji.

"Ova izložba nije prozivanje medija koji uvredljivo pišu o Aleksandru Vučiću", rekla je u ime organizatora šefica Službe SNS za informisanje Vladanka Malović i dodala da su pred građanima dokazi da je u Srbiji dozvoljena ne samo kritika, već ekstremna kritika i apsolutna neodgovornost za ono o čemu se piše i govori.

"Izložba je samo izbor 2.523 primera od ukupno 6.732 negativna medijska sadržaja u poslednje dve godine objavljena o Aleksandru Vučiću i SNS", istakla je Malović.

Objašnjavajući zbog čega se Služba za informisanje odlučila na taj korak, Malović je podsetila da već više od dve godine domaća, ali i deo međunarodne javnosti kontinuirano govori o medijskoj cenzuri, koja navodno vlada u Srbiji od trenutka od kada je odgovornost za vršenje vlasti u Srbiji preuzela SNS na čelu sa Vučićem.

Prema njenim rečima, deo medija koji su otvoreno podržavali DS započeo je posle maja 2012. "organizovanu, detaljno planiranu, brutalnu kampanju protiv vlasti, a Vučić je postao centralna meta napada".

Oštrica napada se potom, kako je rekla, fokusirala na cenzuru, termin koji je deo medija planski i tendenciozno vezao uz ime Aleksandra Vučića.

Osnovni zadatak dela medija je bio da Vučića domaćoj i stranoj javnosti predstave kao brutalnog cenzora koji ukida emisije, obara portale, smenjuje urednike, zabranjuje tekstove...

"U želji da predstavimo istinu, ali isključivo na osnovu činjenica, smatramo da je potrebno da javnost vidi primere koji očigledno pokazuju kako izgleda novinarstvo u Srbiji od 2014. do 2016", rekla je Malović i dodala da je želja organizatora bila da građani sami zaključe ima li cenzure.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je izložba možda najbolji način da se konačno otvori pitanje odnosa između cenzure i slobode u Srbiji.

"Medijska scena Srbije upravo je takva da je pluralizam vidljiv golim okom", ocenio je Vuk Stanković i dodao da i letimičan pogled na elektronske, a posebno štampane medije i društvene mreže svedoče o tome da raznovrsnost postoji uprkos kontinuiranim napadima na sadašnju vlast da vrši nekakvu strašnu cenzuru i diktaturu"

"Izvor tih napada jeste jedna negativna opsesija pre svega Aleksandrom Vučićem i SNS. Vidljiva je tendencija da se rezultati vlasti prećute ili relativizuju, dok se nedostaci ili greške preuveličavaju", rekao je Vuk Stanković.

On je dodao da se u prethodne dve godine dešavala hiperprodukcija afera, počevši od afere "helikopter" do "Savamale".

"Izložba svedoči da u Srbiji nema ni cenzure, ni medijske diktature, već da postoji čak i pravo da se sloboda zloupotrebi. Sloboda uvek mora ići zajedno sa odgovornošću, a jedan deo srpske medijske scene tome nije sklon", rekao je Vuk Stanković.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Izložbi su prisustvovali funkcioneri SNS, među njima akteri negativnih novinskih članaka, Bratislav Gašić, Nebojša Stefanović, Maja Gojković, Zoran Babić, Siniša Mali, ali i funkcioner SPS Aleksandar Antić.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Izložba će u Progresu biti otvorena u narednih mesec dana, a od septembra kreće na turneju po Srbiji.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Između ostalog, građani mogu videti isečke iz novinskih članaka, citate iz novina, kao i sa društvene mreže "Tviter".

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 277 idi na stranu