Jildirim: 265 žrtava, 1.440 ranjeno, 2.800 uhapšeno

Ankara -- Turski premijer Binali Jildirim je na konferenciji za medije rekao da je u pokušaju vojnog udara stradala 161 osoba, a 1.440 je ranjeno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Prema njegovim rečima, ubijena su 104 pobunjenika, a 2.800 pripadnika vojske je uhapšeno, a dodao je i da je situacija pod punom kontrolom.

Dodao je da su komandu preuzeli vojni zvaničnici lojalni predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, kao i da su pobunjenici oteli određeni broj vojnih komandanata, različitih činova.

“I dalje hapsimo. Prva faza “ovoga“ je završena i biće preduzete sve mere protiv onih koji pokušavaju da diskredituju tursku državu. Pozivam narod da popuni ulice i trgove tokom večeri“, rekao je Jildirim.

U pokušaju vojnog udara u Turskoj ubijeno je 104 pučista, stradalo je 47 civila i 41 pripadnik policije, rekao je ranije vršilac dužnosti šefa vojske Umit Dundar, dodajući da je broj pritvorenih pripadnika vojske Turske, nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji, porastao je na preko 2.000.

Kako je naveo AP, radi se uglavnom o nižerangiranim vojnicima i dodaje da se oko 200 vojnika predalo u sedištu turske vojske.

Najmanje 60 osoba je poginulo, rekao je neimenovani zvaničnik iz Kancelarije turskog predsednika, potom je saopšteno da ima 90 mrtvih, a preko 1.000 ljudi je povređeno.

NTV je ranije, pozivajući se na kancelariju tužioca, preneo da su u Ankari poginule najmanje 42 osobe, preneo je AP.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas naciji da njegova vlada drži vlast nakon pokušaja puča.

Getty Images
Getty Images

Borbe se, međutim, kako javlja AP, nastavljaju i tokom jutra, a snažne eksplozije čuju se u Ankari i Istanbulu, dok je jedna bomba pogodila zgradu parlamenta.

Vladini zvaničnici kažu da je pokušaj udara izgleda propao, nakon što su građani noćas izašli na ulice i suprotstavili se vojnicima, koji su pokušali da preuzmu vlast.

Na fotografijama, koje je objavio Si-En-En Tursk, vidi se kako više desetina vojnika hoda između tenkova držeći ruke uvis i predajući se vladinim snagama na jednom mostu u Istanbulu.

Getty Images
Getty Images

Građani, od kojih su pojedini mahali zastavama, popeli su se na tenkove.

"Oni su uperili narodno oružje protiv naroda. Predsednik, kojeg je 52 odsto naroda dovelo na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Vlada, koju je doveo narod na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Neće uspeti dok god im se suprotstavljamo rizikujući sve", rekao je Erdogan obraćajući se jutros pristalicama ispred aerodroma Ataturk u Istanbulu.

Getty Images
Getty Images

Ministar pravde Bekir Bozdag rekao je da su bezbednosne snage porazile "zaverenike puča" na nekoliko mesta, među kojima su zgrade policije i vlade, ističe Anadolija.

"Ne postoji mesto gde imaju odgovarajuću kontrolu. Ako bog da, oni će biti poražani u preostalim mestima, dok će oni koji se nalaze u vazduhu biti oboreni", rekao je Bozdag.

AP navodi da nije poznato ko ima kontrolu u vojnom sedištu, kao i da Erdogan nije napustio aerodrom nakon što je svanulo.

Premijer Turske Binali Jildrim pozvao je sve poslanike na održavanje hitnog sastanka danas, navodi Anadolija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 613 idi na stranu