Pet privatnih univerziteta za izjednačavanje s državnim

Beograd -- Pet privatnih univerziteta potpisali su Deklaraciju o unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Naglasili su da se do kvalitetnog obrazovanja može doći slobodnom konkurencijom i izjednačavanjem privatnih i državnih univerziteta.

Deklaraciju su potpisali predstavnici Univerziteta Metropolitan, Univerziteta Privredna akademija, Univerziteta Edukons, Univerziteta BK Alfa i Univerziteta u Novom Pazaru.

Rektor Univerziteta Metropolitan Dragan Domazet kaže da se do kvalitetnog obrazovanja može doći samo slobodnom konkurencijom i ravnopravnošću privatnih i državnih univerziteta.

Prva mera, kako kaže, je promena sistema finansiranja, koja bi bila usmerena prema studentu, odnosno da studenta finansira država, a on sam bira da li će obrazovanje nastaviti na privatnom ili državnom fakultetu.

Kao model finansiranja on je naveo neki vid kreditiranja koje bi studenti dobijali od države, a koje bi kasnije, kada završe studije i zaposle se, vraćali.

Druga opcija je da država plaća školarine delimično ili u potpunosti u zavisnosti od uspeha studenta na fakultetu.

"Mnoge stvari bi se tako regulisale, imali bi potpuno drugi sistem obrazovanja. To bi obezbedilo ravnopravnost svih visokoškolskih ustanova", rekao je Domazet.

On je dodao da se potpisnici Deklaracije bore protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju koje urušavaju njegov kvalitet, te da formiraju Etički odbor, a najavili su i usvajanje Etičkog kodeksa, kako bi ispitali i osudili sve pojave neetičkog i neprimerenog ponašanja.

Predstavnik Univerziteta Edukons Aleksandar Andrejević kaže da je cilj unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja i da privatni Univerzitet osnivanjem Etičkog kodeksa žele prvi da reaguju na negativne pojave u visokom obrazovanju.

Pred zakonom su, kako kaže, izjednačeni i privatni i državni fakulteti, ali u praksi nije tako.

Predstavnica BK Alfa univerziteta Mila Popović Živanović kaže da privatni univerziteti mogu da popune neku vrstu praznog prostora i da razvijaju specifične programe koji su odgovor savremenom svetu - informatika, strani jezici, zaštita životne sredine.

Predstavnik Univerziteta privredne akademije Marko Carić kaže da je važno da privatni i državni univerziteti imaju jednake uslove za rad, kao i da treba više raditi na međunarodnoj saradnji sa drugim univerzitetima i podizanju međunarodnog ugleda univerziteta.

I predstavnik Univerziteta u Novom Pazaru Suad Bećirović kaže da je neophodna veća fleksibilnost studenata i razmena sa univerzitetuima u inostranstvu.

Neophodno je, kako kaže, raditi na kvalitetu kadrova predavača, jer, kako dodaje, članstvom u EU Srbija će postati deo evropskog prostora obrazovanja.

Na potpisivanje zajedničke Deklaracije o unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja pozvani su svi privatni univerziteti, ali se saglasilo samo pet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 135 idi na stranu